Bevrijdingsdag: Wipe-out op het gemeentehuisplein in Barendrecht

BARENDRECHT – In 2020 wordt in Nederland de bevrijding in 1945 en 75 jaar vrijheid gevierd. Zowel de provincie Zuid-Holland alsook de Gemeente Barendrecht stelt subsidies beschikbaar voor partijen die activiteiten willen organiseren rond deze thema’s.

Burgemeester van Belzen: “Tenslotte is vrijheid niet vanzelfsprekend. Nog steeds groeien miljoenen mensen op in oorlog. Ieder jaar staan we daarom in Barendrecht stil bij 4 en 5 mei. In 2020 doen we dat nog iets uitgebreider.”

Subsidie

De gemeente stelt €19.000 subsidie beschikbaar die door meerdere (inmiddels aangemelde) partijen kan worden gebruikt om activiteiten te organiseren. Ook stelt de gemeente een garantiebedrag van €15.000,- beschikbaar. Via de provincie Zuid-Holland kunnen organisatoren nog eens tot 50% extra subsidie ontvangen. Dit kan 50% zijn van eigen financiering/cofinanciering voor het evenement, of de subsidie van de gemeente.

De gemeente neemt een coördinerende/regisserende rol op zich, zelf organiseert de gemeente geen evenementen. In totaal is er €34.000 subsidie beschikbaar. De gemeente heeft de organisaties die zich hebben aangemeld inmiddels geinformeerd over het bedrag waarvoor zij in aanmerking komen.

Activiteiten

Een overzicht van de activiteiten die inmiddels bekend zijn bij de gemeente:

 • De Kleine Duiker: Wil twee ‘onderduikadressen’ inrichten op het terrein (voor 14 dagen). Ook willen ze een vluchtelingenkamp nabouwen. Ook willen ze een impressie tonen van de omstandigheden m.b.t. de voedselvoorziening in de Tweede Wereldoorlog.
 • Hardloopteam: Wil het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen
 • Vluchtelingenwerk (3 opties): (1) Kranslegging door statushouders/(ex)vluchteling bij de herdenking in de Dorpskerk (2) Statushouders/(ex)vluchtelingen  meenemen op fietstocht langs de gedenkplaatsen en door de vernoemde straatnamen (Vrijheidsakker) (3) Bij de Kleine Duiker een presentatie laten geven door een hulpverlener die hulp heeft verleend in Lesbos/Griekenland.
 • Kruispunt/bibliotheek: Lezingen over 75 jaar vrijheid, voorstelling voor basisschool en onderbouw, workshops met rap/literatuur voor jongeren en jong volwassenen, vertoning van filmbeelden uit de oorlog
 • St. stedenband Louny: Een 4-daagse busreis in het Paasweekend om inwoners van Barendrecht kennis te laten maken met de vrijheid in andere Europese landen (Dresden, Louny, Praag met diverse excursie)
 • Stichting Sedob Oude Dorpskerk: Ontbijt voor max 100 personen in tent en optreden rondom Dorpskerk / Muziek op een podium tot 19:00 uur op het Doormanplein / Vijfkamp in de Dorpsstraat/Doormanplein (het vijfkamp werd 5 jaar geleden ook georganiseerd op het gemeentehuisplein, maar moest toen vroegtijdig worden gestopt ivm het slechte weer)
 • All Events Carnisse: Bevrijdingslunch voor circa 300 personen. Optredens van verschillende artiesten en meezingspektakel. Een stormbaan.
 • CultuurLokaal: Ontbijt in De Baerne
 • Historische Vereniging Barendrecht: Diverse activiteiten in eigen beheer in samenwerking met Keep Them Rolling (oude legervoertuigen)
 • Radio Exxact: Wil zendtijd besteden om aandacht te geven aan de thema’s (invulling nader te bepalen)
 • Creatief Werkhuis: Beeldende lessen over 75 jaar vrijheid
 • Dalton Lyceum: Gastlessen over 75 jaar vrijheid, gegeven door een veteraan, verwerken in het lesprogramma voor verschillende leerjaren.

Artikelfoto: Vijfkamp / stormbaan op het gemeentehuisplein tijdens de viering van Bevrijdingsdag in Barendrecht in 2015Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »