Dodenherdenking bij het monument aan het Doormanplein: "Samen, met elkaar, leven we elke dag in vrijheid"

BARENDRECHT – [Foto’s + Video] Vanavond (Vrijdag 4 mei 2018) hebben honderden mensen de herdenkingsbijeenkomst bezocht in de Dorpskerk en bij het monument aan het Doormanplein. Om zeven uur begon een herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk. Om 20:00 uur werd er 2 minuten stilte gehouden bij het verzetsmonument bij het Doormanplein.

Tijdens de 4-mei herdenking werd o.a. gesproken door burgemeester Jan van Belzen en de heer Jos Vis. De muzikale begeleiding werd verzorgd door Zangvereniging Cantando. Na het zingen van het Wilhelmus werden er bloemstukken en kransen gelegd o.a. door vertegenwoordigers vanuit Amerika, Australië, Engeland, Nederlandse strijdkrachten en verschillende comités. Ook inwoners van Barendrecht legden bloemen bij het monument.

Geef vrijheid door

Tijdens de bijeenkomst werden slachtoffers herdacht die sinds de 2e Wereldoorlog zijn omgekomen tijdens oorlogen, gewapende conflicten en vredesoperaties. Ook werd er stilgestaan bij hen die het leven lieten voor de bevrijding van ons land. Het thema van de herdenking is dit jaar “Geef vrijheid door”.

Respect

Burgemeester van Belzen in zijn speech: “Vandaag komen we samen om respect te tonen aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies die daarna hebben plaatsgevonden.” Hij sprak niet alleen over de vrijheid die we hebben, maar ook over het belang om deze vrijheid te beschermen, nu en in de toekomst. Van Belzen: “Samen, met elkaar, leven we elke dag in vrijheid. Laten we alert zijn op ontwikkelingen die deze vrijheid beperken en deze een halt toe roepen. Vanavond (Vrijdag 4 mei 2018) staan we met respect stil bij hen die vielen in situaties waarin vrijheid en vrede ontbraken. Zodat we ten diepste mogen beseffen hoe groot het offer is dat zij brachten.

VideoBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »