Kermis, Barendrecht (Archieffoto 2016)

BARENDRECHT – Gisteren (Woensdag 28 februari 2018) maakte de gemeente bekend dat er dit jaar geen kermis zal plaatsvinden in Barendrecht. Op dit bericht kwamen veel reacties van teleurstelling en boosheid.Zowel inwoners als de politiek vragen zich af of er echt geen andere mogelijkheid is om de kermis in een andere vorm, of op een andere locatie, door te laten gaan.

De PvdA en EVB hebben vragen gesteld aan het college over het afgelasten van de kermis. Ook zijn Nadia, Mica en Tristan, drie kinderen uit Barendrecht, een petitie gestart waarmee ze willen bereiken dat de kermis in Barendrecht moet doorgaan. Op het moment van schrijven zijn er 10 digitale handtekeningen opgehaald (klik hier voor de petitie).

Alternatieve locaties

Uit een rondgang langs de lokale politieke partijen blijkt dat ook hier verbazing is over het schrappen van de kermis. Reshma Roopram heeft namens de PvdA het college gevraagd of er alternatieve locaties mogelijk zijn: “Als PvdA vinden wij het ontzettend belangrijk dat de kermis ook dit jaar in Barendrecht zal plaats vinden. Op dit moment zijn er al weinig voorzieningen voor onze jeugd en de kermis is iets waar veel van onze kinderen naar uitkijken. Bovendien zijn er volgens ons genoeg andere locaties voorhanden

Plezier voor inwoners

Echt voor Barendrecht (EVB) vraagt het college ook of er misschien toch nog een alternatieve locatie kan worden gevonden: “De kermis is een evenement waar veel Barendrechters, maar ook mensen uit de regio jaarlijks naar uit kijken. Juist op Koningsdag is de kermis een belangrijk onderdeel van de festiviteiten. Veel Barendrechters verplaatsen zich gedurende de kermisdag via de Middenbaan naar de Oude Dorpskern waar andere festiviteiten plaatsvinden. De kermis zorgt op die manier voor een impuls voor de lokale ondernemers van Barendrecht en niet in de laatste plaats voor veel plezier onder de inwoners.” Zelf denkt EVB als alternatieve locatie bijvoorbeeld aan het parkeerterrein langs de Dierensteinweg aan de zijde van de schietvereniging.

Gemiste kans

Matthijs van der Welle namens de VVD: “We vinden het een gemiste kans dat er geen kermis gehouden wordt. Het nieuwe plein en de ontwikkelingen Binnenlandse Baan roepen al genoeg teleurstellingen en overlast op.We betreuren het zeer dat er geen alternatieve locatie voor de kermis is aangeboden en dat hier niet goed over gecommuniceerd is.

Gezelligheid

Marianne Tijssen-Humme namens D66: “De fractie van D66 is ontstemd over het afgelasten van de kermis op het gemeentehuisplein. De periode rond Koningsdag, vroeger Koninginnedag is voor Barendrecht altijd een feest, juist ook vanwege de aanwezigheid van de kermis. De kermis brengt extra gezelligheid, biedt plezier voor de inwoners en draagt bij aan het ondernemerschap in en rond het Oude Dorp en de Middenbaan. Ieder jaar kijken heel veel inwoners van Barendrecht uit naar de komst van de kermis, het is echt een gemis. Een alternatieve locatie zou D66 een goede oplossing vinden.

Geen kermis

De gemeente Barendrecht kondigde gisteren (Woensdag 28 februari 2018) aan dat er dit jaar geen kermis zal zijn. De werkzaamheden op het gemeentehuisplein lopen uit en er kan in het centrum geen alternatieve locatie worden gevonden, zo stelde de gemeente. Het is vooralsnog onduidelijk of (en hoe lang geleden) de gemeente de kermisexploitant al op de hoogte heeft gesteld van het afgelasten.

Update: Arie Kooyman namens GroenLinks: “Geen kermis vind ik geen optie. Een andere locatie in het centrum lijkt me niet eenvoudig i.v.m. veiligheid en bezwaren van de omgeving m.b.t overlast. Is evenementen terrein in Carnisselande een optie?Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »