Schaatsen op natuurijsbaan in Zuidpolder, Barendrecht (2017)

BARENDRECHT – De vaste groep vrijwilligers van Tennis Vereniging Barendrecht hebben besloten om deze winter geen natuurijsbaan aan te leggen in Barendrecht. De afgelopen jaren werden er pogingen gedaan om een veilige en gezellige ijsbaan aan te leggen in de Zuidpolder. Alleen vorig jaar kon er, buiten de officiële organisatie om, één dag worden geschaatst op de baan.

De baan werd ieder jaar aangekleed met kerstbomen en sfeervolle verlichting. Ook stonden faciliteiten als schaatsenverhuur, koek en zopie tentjes, (live) muziek en optredens klaar. Helaas mocht het de afgelopen jaren zo ver niet komen door gebrek aan langdurige vorst.

Vrijwilligerstekort

Dit jaar moet IJsmeester Harry Spermon met pijn in het hart, ‘nee’ antwoorden op de vraag of ze alweer een nieuwe baan hebben gebouwd. De groep vrijwilligers heeft zich iedere winter ingezet om eigenhandig een natuurijsbaan aan te leggen in Barendrecht: graven, sjouwen, palen slaan, kerstbomen plaatsen, verlichting ophalen, controles uitvoeren, etc. De vaste groep vrijwilligers begint echter op leeftijd te raken en zoekt naar hulp bij het zware werk. Deze zoektocht bleek afgelopen jaren al moeilijk, daarom is dit jaar besloten geen ijsbaan aan te leggen.

Geluidswal A15

Een andere belangrijke reden om te stoppen is de locatie die de vrijwilligers ‘toegewezen’ hebben gekregen. Toen de vrijwilligers contact opnamen met de gemeente kregen ze te horen dat de ijsbaan mag worden aangelegd op het evenemententerrein van de geluidswal A15 (thv de Vrijenburgweg). Dit blijkt een onmogelijke opgaaf, aldus Harry Spermon.

Logistiek gezien zijn de vrijwilligers grotendeels afhankelijk van de locatie van de tennisvereniging (aan de andere kant van Barendrecht, Oranjewijk) en ook het water de geluidswal oppompen kost onnodig veel werk en tijd. Daarnaast is er weinig tot geen sociale controle op het terrein en is het te ver van de bewoonde wereld: “Het ontbreken van vrijwilligers is een probleem, maar dat zou waarschijnlijk beter gaan als de ijsbaan ook meer in de bewoonde wereld aangelegd zou worden“, aldus ijsmeester Harry.

Botter locatie afgewezen

Harry: “De deur blijft altijd nog op een kier staan voor volgend jaar, misschien komt de gemeente nog met een oplossing. En als het een mooie locatie is krijg ik, en dat weet ik zeker, daardoor weer meer vrijwilligers op de been en dan zou het misschien toch weer lukken.

Toekomstige pogingen voor de aanleg van een ijsbaan zijn daarom nog niet helemaal uitgesloten. De ijsmeester had graag toestemming van de gemeente gehad om een natuurijsbaan in de wijk Buitenoord aan te leggen, op het braakliggende terrein op de Botter locatie. Dit bleek niet tot de mogelijkheden te horen, zo kreeg hij van de gemeente te horen. Harry reageert hierop: “Dat zou misschien overlast opleveren voor de buurt, maar het zou wel veiliger zijn voor kinderen

Foto’s: Winter 2016-2017

Foto’s van vorig jaar van de natuurijsbaan in de Barendrechtse Zuidpolder:Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »