Vuurwerk Barendrecht 2015-2016

BARENDRECHT – Volgende week zaterdag, 31 december, mag er vanaf 18.00 uur tot en met 1 januari 02.00 uur weer vuurwerk worden afgestoken. Een uitzondering hierop is de Carnisse Veste, want daar geldt een vuurwerkverbod.

De vuurwerkverkoop is toegestaan op 29, 30 en 31 december bij de daarvoor bestemde vuurwerkverkooppunten. In Barendrecht zijn dit: Primera (Middenbaan 37), Fred Motoren (Gouwe 1), Firma Wesdijk (3e Barendrechtseweg 415) en de Vuurwerkreus (Deventerseweg 44-46).

Vuurwerkverbod

Het afsteken van vuurwerk in Carnisse Veste zorgt voor overlast bij het winkelend publiek en de bewoners. Daarnaast kan het afsteken van vuurwerk een gevaar opleveren voor de veiligheid. Daarom is het verboden om in de directe omgeving van Carnisse Veste vuurwerk af te steken“, aldus de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders heeft een vuurwerkverbod opgelegd op grond van artikel 2.59, lid 1 APV.

Dit verbod geldt bij de in-/uitritten van de parkeergarage, in de parkeergarage en in de expeditieruimte. Ook in de winkelpassage, op de verhoogde toegang tot het winkelcentrum aan de kant van het Middeldijkerplein, tussen de fietsenrekken op het Middeldijkerplein en op de daktuinen is het verboden om vuurwerk af te steken.

Politie en BOA’s

Illegaal vuurwerk, zoals strijkers, seinpistolen, lawinepijlen en croftybommen mogen niet verkocht, vervoerd en afgestoken worden. Ook zelfgemaakt vuurwerk (de zogenaamde vuurwerkbommen) behoort tot illegaal vuurwerk. Het hebben en afsteken van illegaal vuurwerk is bovendien een misdrijf. Gemeente Barendrecht: “Wie erop betrapt wordt, kan rekenen op een forse straf, waarbij de kans op een celstraf groot is. De politie, onze Buitengewoon opsporingsambtenaren en toezichthouders (bikers) zien streng toe op illegaal vuurwerk. (…) Vandalen die worden opgepakt, kunnen twee nachten in een cel verblijven en krijgen achteraf de rekening van de schade gepresenteerd.

Verspreid over de gehele dag zullen er 8 BOA’s worden ingezet om vuurwerkoverlast tegen te gaan. De BOA’s kunnen een boete schrijven, maar zijn niet bevoegd om een HALT verwijzing uit te delen. De politie geeft geen inzicht in hoeveel agenten worden ingezet in bepaalde gebieden.

Zie ook: Kaart met vuurwerkvernielingen 2015/2016

Afsluiting containers

Om schade aan de buitenruimte tijdens de jaarwisseling zoveel mogelijk te beperken, neemt de gemeente op oudejaarsdag de volgende maatregelen

  • De gemeente sluit containers voor plastic bij de milieuparken af en opent deze weer op zondag 1 januari.
  • De gemeente sluit de ondergrondse restafvalcontainers af. Zij verzoeken u vriendelijk uw huisvuil niet naast de container te plaatsen. U kunt uw afval tussen 7.30 uur en 15.00 uur naar het afvalaanbiedstation brengen. Op zondag 1 januari gaan alle containers weer open.
  • De gemeente sluit de afvalbakken in de winkelcentra. Op maandag 2 januari gaan zij weer open.
  • De kledingcontainers van Opnieuw & Co worden op 30 december afgesloten en gaan op 2 januari weer open.

Zie ook: Wijzigingen ophaaldagen afval rond de feestdagen

Mee met de politie

Na middernacht gaat burgemeester van Belzen met de politie mee de straat op. “Ik vind het belangrijk om als burgemeester in Barendrecht te zijn met oud en nieuw. Om de sfeer te proeven tijdens deze bijzondere avond en nacht en ook om enkele Barendrechters te kunnen spreken op straat.

De burgemeester is bovendien heel oudejaarsavond bereikbaar voor de politie en wordt telefonisch op de hoogte gehouden van het verloop van de avond. Als het rustig is in de nieuwjaarsnacht dan wil burgemeester Van Belzen graag even langs bij de brandweerkazerne waar vele brandweervrijwilligers klaar zitten om uit te rukken wanneer dat nodig is.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »