Barendrechters bezoeken Louny: "Water is de basis voor alle leven"

BARENDRECHT – [Foto’s] Water was het centrale thema tijdens het bezoek van een groep Barendrechters aan Louny in Tsjechië. Het betrof het jaarlijkse voorjaarsbezoek van de Stichting Stedenband Barendrecht-Louny. Op verschillende manieren kwamen de deelnemers in aanraking met het thema.

Bij aankomst werd de groep ontvangen op een terras dat aan de rivier de Ohré ligt. Onder het drinken van een drankje en in de zon werd de Barendrechters geleerd om de naam van de rivier goed uit te spreken. Ook kregen de Nederlanders de opdracht om bij de afsluitingsavond een Tsjechische zin over water te produceren.

Tijdens een bezoek aan de stad Mělník kon men zien hoe de rivier de Elbe en de Vltava, in het Duits Moldau, samenkomen. Alhoewel de Vltava langer en breder is heet de rivier vandaar Elbe. Voor de Tsjechen een pijnpuntje…

In Štěchovice, aan de Vltava vlak bij Praag, werd een energiecentrale bezocht die met behulp van waterkracht elektriciteit opwekt. De deelnemers mochten veertig meter met de trap naar beneden om het laagste punt van de centrale te zien. Veel indruk maakte de film die liet zien wat er tijdens de overstroming van 2002 gebeurde: o.a. de centrale liep geheel onder water.

In het gemeentehuis van Louny kreeg de groep van alles te horen over drinkwater en het voorkomen van overstromingen. In en rond Louny ligt een groot gebied dat dienst doet als overloopgebied bij overstromingen. Nadeel daarvan is in dit gebeid weinig tot geen activiteiten mogen plaatsvinden.

Voorafgaande aan de lezingen werd de nieuwe voorzitter, Arie de Jong, van de Stichting Stedenband geïntroduceerd. Burgemeester Van Belzen begroette de jongeren die aanwezig waren. Het waren leerlingen van de school uit Louny die samenwerkt met het Dalton Lyceum in Barendrecht. De burgemeester vertelde blij te zijn dat er veel jongeren meedoen in de stedenband. Ook brak de heer Van Belzen een lans voor het ruimte geven aan de rivier. “Gezien de klimaatsverandering is niets doen geen optie.

Bij de afscheidsavond werd de zin “water is de basis voor alle leven” het meest gebruikt. Zowel de door de Barendrechters als door de mensen uit Louny. In oktober krijgt het thema een vervolg bij het bezoek van de Tsjechen aan Barendrecht.

Artikel foto: Uitzicht vanaf de watercentrale op de Vlatava

Foto’sBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »