Openstelling onderdoorgang A29: Efteling rotonde verdwijnt, groot kruispunt ervoor terug

BARENDRECHT – [Schets] De gemeente wil de onderdoorgang onder de A29, momenteel nog een bussluis, graag openstellen voor al het verkeer. Omdat uit verkeersonderzoek blijkt dat deze openstelling een flinke impact zal hebben op het aantal verkeersbewegingen zijn er aanpassingen nodig aan de rondweg. De gemeente presenteerde afgelopen week de plannen voor de aanpassingen aan de Barendrechtse rondweg.

Het volledige project, bestaande uit 3 kleinere projecten, heeft een doorlooptijd van een jaar, kost zo’n €5,5 miljoen en bevat een aantal grote wijzigingen op de 1e Barendrechtseweg/Dierensteinweg, Henry Dunantlaan en de Breslau. Er is inmiddels 2,2 miljoen subsidie beschikbaar vanuit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

BarendrechtNU zal de komende dagen elk van de 3 projecten uitgebreid toelichten: (1) Het vervangen van de Efteling rotonde (dit artikel), (2) de aanleg van een rotonde bij de Henry Dunantlaan/Boerhaavelaan en (3) een nieuwe rotonde op de kruising Breslau/Hamburg.

Stap 1: Verdwijnen Efteling rotonde

Een openstelling van de onderdoorgang A29 zorgt voor een verdubbeling in het aantal voertuigbewegingen. Op de Sweelincklaan zal, volgens verkeersonderzoek, het aantal bewegingen gedurende één dag toenemen van 4.000 naar 8.000. De rondweg richting de 1e Barendrechtseweg kan deze toename momenteel op een aantal punten niet aan.

Het plan is om de Efteling rotonde (1e Barendrechtseweg/Dierensteinweg) weg te halen en te vervangen door een groot kruispunt (schets) met verkeerslichten. Kosten: zo’n 2 miljoen euro. Een verkeersregelinstallatie kan hierbij controle geven over de doorstroming op het kruispunt. Waar een rotonde afhankelijk is van de ‘natuurlijke doorstroming’ biedt een verkeersregelinstallatie de mogelijkheid om op drukke momenten het verkeer anders te regelen.

De doordeweekse files vanaf Rotterdam richting Barendrecht in de avondspits zouden hiermee bijvoorbeeld kunnen worden beperkt door langer groen licht te geven voor verkeer dat Barendrecht in komt. In de ochtend kan dit andersom voor verkeer vanaf de 1e Barendrechtseweg en Henry Dunantlaan.

Zomer 2016

Als de plannen worden goedgekeurd door de gemeenteraad zullen de werkzaamheden al in juli-augustus 2016 van start gaan. Een project met grote impact op het verkeer dat Barendrecht in of uit wil via de 1e Barendrechtseweg. De omleiding zal volgens wethouder van Noort (verkeer) zeer waarschijnlijk alleen via de A29 en Kilweg kunnen worden gerealiseerd. Er is simpelweg geen ander alternatief.

Rijstroken

Het aantal rijstroken om het nieuwe kruispunt aan de 1e Barendrechtseweg op te rijden wordt voor alle rij-richtingen uitgebreid:

  • Vanaf de Henry Dunantlaan richting de Barendrechtseweg: momenteel 2, op het nieuwe kruispunt 4 rijstroken (voorsorteren: links, rechtdoor, rechtdoor, rechts)
  • Vanaf Rotterdam richting Barendrecht: momenteel 1, op het nieuwe kruispunt 3 rijstroken (voorsorteren: links, rechtdoor, rechts)
  • Vanaf de Dierensteinweg richting de Barendrechtseweg: momenteel 2, op het nieuwe kruispunt 3 rijstroken (voorsorteren, links/rechtdoor, rechtdoor, rechts)
  • Vanaf Barendrecht richting Rotterdam: momenteel 1, op het nieuwe kruispunt 3 (voorsorteren: links, rechtdoor, rechts).

Het is momenteel nog niet duidelijk of er nog een fietspad en oversteekplaats zal zijn op de noordelijke kant van de rotonde tussen het ABN Amro gebouw en de andere kant van de 1e Barendrechtseweg. Wel zullen er, mede op aandringen van de burgemeester (veiligheid), aan beide kanten van de Barendrechtseweg fietspaden blijven. Deze worden veel gebruikt door scholieren van de naastgelegen scholen.

Vereist

Het plan om een kruispunt aan te leggen is momenteel vereist voor de openstelling van de onderdoorgang A29. Andersom is dit niet het geval: mocht de openstelling om wat voor reden dan ook niet doorgaan, dan acht de gemeente het nog steeds gewenst om dit kruispunt aan te leggen en de Efteling rotonde te laten verdwijnen.

Inspraak

Dinsdagavond worden de plannen besproken in een oriënterende commissievergadering, hierbij is inspraak van burgers mogelijk. De plannen worden naar verwachting 26 april door de gemeenteraad behandeld. Op 19 april zal eerst de adviserende commissie zich nog buigen over de plannen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »