Openstelling onderdoorgang A29: Rotonde Henry Dunantlaan, nieuwe locatie bushaltes

BARENDRECHT – [Schetsen] De gemeente wil in de zomer van 2017 de onderdoorgang A29 (Harmonielaan) openstellen voor autoverkeer. Uit verkeersonderzoek blijkt dat dit een toename van het aantal verkeersbewegingen zal veroorzaken. Om deze extra druk op te vangen zijn een aantal wijzigingen nodig op de rondweg tussen de Harmonielaan en de 1e Barendrechtseweg.

BarendrechtNU licht ieder van de 3 wijzigingen die hiervoor nodig zijn uitgebreid toe: (1) Het vervangen van de Efteling rotonde, (2) de aanleg van een rotonde bij de Henry Dunantlaan/Boerhaavelaan (dit artikel) en (3) een nieuwe rotonde op de kruising Breslau/Hamburg.

Stap 2: Rotonde Henry Dunantlaan/Boerhaavelaan

Om de doorstroming op het stuk rondweg tussen de 1e Barendrechtseweg en bedrijventerrein Bijdorp te verbeteren wil de gemeente een extra rotonde plaatsen. De rotonde moet volgens de plannen op de huidige kruising van de Boerhaavelaan met de Henry Dunantlaan komen. Het gaat om een reguliere 3-taks rotonde met één rijstrook. De huidige oversteekplaats op de Boerhaavelaan voor voetgangers en fietsers blijft.

Nieuwe bushaltes aan Henry Dunantlaan

Een nieuwe oversteekplaats voor voetgangers komt er op de Henry Dunantlaan. Via deze oversteekplaats kom je terecht bij een nieuw aan te leggen bushalte. Deze bushaltes komen vlak voor de nieuwe rotonde op het stuk 1e Barendrechtseweg richting de Boerhaavelaan (zie schets). De bushalte ligt in een haven (inham langs de weg) waardoor het overige autoverkeer niet hoeft te wachten.

De bushaltes Boerhaavelaan en Dorpsstraat zouden met deze wijzigingen komen te vervallen. Als aanvulling komt er daarom in ieder geval ook vlak voor de rotonde bij bedrijventerrein Bijdorp een bushalte bij (Dudokdreef). Net als de andere bushalte krijgen de bussen hier een inham om langs de weg te kunnen stoppen bij de halte. Het is nog niet duidelijk of de huidige halte op de Dorpsstraat een alternatief krijgt ter hoogte van de Voordijk/Dudokdreef.

Met deze nieuwe haltes kan de gemeente de bus weren uit de Dorpsstraat en Boerhaavelaan. Een wens van de gemeente die al langere tijd in de kast ligt. Eind 2014 bleek dat vervoerder RET bereid was deze wijziging door te voeren, mits de gemeente de haltes zou aanleggen. Dit zou met deze wijzigingen het geval zijn.

Zomer 2016

Als de plannen worden goedgekeurd door de gemeenteraad zullen de werkzaamheden voor dit project in oktober-november 2016 van start gaan. De kosten voor deze ‘tweede stap’ in de openstelling van de onderdoorgang A29 zijn zo’n €1,5 miljoen. Hieronder vallen bovenstaande wijzigingen en het opnieuw asfalteren van het stuk rondweg tussen de Bachlaan/Harmonielaan en de 1e Barendrechtseweg.

Vereist

Het plan om een rotonde aan te leggen is momenteel vereist voor de openstelling van de onderdoorgang A29. Andersom is dit niet het geval: mocht de openstelling om wat voor reden dan ook niet doorgaan, dan kan de gemeente nog steeds losstaand van de openstelling een rotonde en bushaltes aanleggen.

Inspraak

Dinsdagavond worden de plannen besproken in een oriënterende commissievergadering, hierbij is inspraak van burgers mogelijk. De plannen worden naar verwachting 26 april door de gemeenteraad behandeld. Op 19 april zal eerst de adviserende commissie zich nog buigen over de plannen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »