Ondergrondse afvalcontainers in Barendrecht

BARENDRECHT – In oktober 2015 is onderzoek gedaan naar de samenstelling van het restafval in de ondergrondse containers. De gemeente heeft hiervoor de inhoud van ondergrondse restafvalcontainers onderzocht. Hieruit blijkt dat er minder kranten, tijdschriften en plastic verpakkingen in het restafval zitten. De totale hoeveelheid recyclebare materialen is zelfs afgenomen met 7%, dit is terug te zien in de cijfers van Afval loont.

Wethouder Vermaat: “Een stap in de goede richting, maar wij zijn er nog niet. In 2020 wil de Rijksoverheid dat we 75% van ons huishoudelijk afval scheiden. Als wij zuinig willen zijn op onze aarde moeten wij afval scheiden en dat kan goed in Barendrecht.

Resultaten

Bij het onderzoek in oktober is gekeken naar de inhoud van 33 ondergrondse containers in Barendrecht, dit is een kleine 7% van het totaal aan containers (497). Op iedere van de vijf ‘onderzoeksdagen’ is van 32 vuilniszakken de inhoud geanalyseerd.

Een aantal resultaten op een rijtje:

  • De hoeveelheid los afval in de ondergrondse containers is aanzienlijk minder dan in 2013 (circa -60%). Steeds meer afval wordt dus netjes in zakken in de containers gedaan;
  • Er is bijna geen los grof huishoudelijk afval (steen/hout) en tuinafval in de containers aangetroffen;
  • Ook in de vuilniszakken zat nagenoeg geen grof afval en veel  minder tuinafval (van 17% in 2013 naar 6%);
  • Opvallend is de grote afname van de hoeveelheid kranten en tijdschriften in het restafval (van 51% in 2013 naar 44%);
  • De hoeveelheid kunststoffen in het restafval is met 4% gedaald ten opzichte van 2013;
  • In totaal is er zelfs 7% minder recyclebaar materiaal aangetroffen dan in 2013;
  • Er zat geen klein chemisch afval in de ondergrondse containers.

Opvallend

Er zijn echter ook bruikbare spullen in het restafval aangetroffen, zoals 6 mobiele telefoons, een compleet servies, een motorhelm, een zomerdekbed en veel speelgoed. Dit soort spullen verdienen een tweede leven en hiervoor kunt U deze afgeven bij Opnieuw & Co aan de Voordijk 273 in Barendrecht.

Archieffoto: Afvalcontainers voor het gescheiden aanbieden van afval in BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »