Leerlingen Dalton Lyceum bezoeken kamp Vught

BARENDRECHT – In het kader van het Project Shoa bezochten 16 leerlingen uit VWO 5 afgelopen zondag Kamp Vught. Het kamp werd in 1942 gebouwd en was een model SS-kamp. Tijdens de anderhalf jaar in de oorlog dat het kamp open was hebben er zo’n 31.000 mensen in het kamp gezeten. In die 18 maanden overleden er 750 gevangenen, sommige door ziekte of honger, anderen omdat ze er gefusilleerd werden.

De leerlingen kregen een rondleiding waarin hun werd duidelijk gemaakt dat een gevangene de rijkste man van het kamp kon zijn als hij over een heel klein naaidoosje beschikte. Er werd hun verteld over het kindertransport en het bunkerdrama. Al hoewel nog maar een heel klein deel van het kamp te bezichtigen is geeft het kamp een goed beeld van wat er zich hier tijdens de oorlog allemaal heeft afgespeeld.

Enkele leerlingen vonden het wel een surrealistische ervaring. Pal naast kamp Vught staat de zwaarbewaakte gevangenis Vught. In het geheel is het kamp nu opgenomen in een recreatiegebied waar mensen wandelen, sporten en lol maken. Het leven gaat door.

Met een slotbezoek aan de fussilademuur stonden leerlingen nog even stil bij de mensen die het mede mogelijk hebben gemaakt dat hun/ons leven door heeft kunnen gaan..Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »