WvV: Bijna 3.000 bezwaren tegen komst van windmolens in Barendrecht

BARENDRECHT – Barendrechters hebben massaal bezwaar aangetekend tegen de komst van windturbines in de gemeente. Stichting Wind van Voren (WvV) overhandigde maandag dik tweeduizend zogenoemde ,,zienswijzen’’ bij de provincie in Den Haag. Daar zijn ook al vele honderden bezwaren binnengekomen die mensen zelf hebben ingestuurd. De teller daarvan stond maandag op zo’n 600.


 

Een ingezonden bericht van de Stichting Wind van Voren (WvV):

Ambtenaren bij de provincie blijken duidelijk onder de indruk van de stroom protesten. Volgens hen komt het zelden voor dat op zo’n grote schaal gebruik wordt gemaakt van inspraak. Mensen in onze regio konden afgelopen weken hun mening geven over de plekken waar mogelijk windturbines komen. Barendrecht blijkt veruit koploper met het aantal bezwaarschriften.

Provinciebestuurder Adri Bom-Lemstra kreeg vrijdag al een ,,voorproefje’’ van duizend handtekeningen op het Barendrechts gemeentehuis. Zij was hier voor een vergadering van het recreatieschap IJsselmonde. WvV onderstreepte tegenover Bom dat er duidelijk geen ,,draagvlak’’ is onder de bevolking. Bestuurders hebben eerder steeds gezegd dat dit er wél moet zijn, willen de plannen kunnen doorgaan.

WvV nodigde Bom opnieuw uit zélf in Barendrecht te komen vaststellen dat er in onze gemeente (én aan de overkant van de Oude Maas) geen plek is voor 180 meter hoge windtorens. Bom was dit voorjaar al eens uitgenodigd, ten tijde van de verkiezingscampagne voor de provincie.

De CDA-politica beloofde dat ze binnenkort een keer langskomt voor een werkbezoek. Zij kan wat WvV betreft dan zélf uitleg geven over de plannen aan de Barendrechtse bevolking. Het Rijk verplicht volgens Bom de provincie om een bepaald aantal windturbines in Zuid-Holland neer te zetten. Maar er zijn nog geen plekken definitief aangewezen en alle bezwaren zullen serieus worden bekeken, zei ze.

WvV heeft afgelopen tijd met beperkte middelen en menskracht steun gezocht voor haar bezwaren tegen windfabrieken in Barendrecht. Daarbij bleek dat bewoners veel kritiek hebben op de manier waarop de provincie haar plannen wil doordrukken. Inwoners beseffen heel goed dat er iets concreets aan het milieu moet gebeuren, maar dat kan volgens hen ook op een andere manier. Voor 6 tot 10 mega-turbines is in het volgebouwde Barendrecht geen plaats.

De 3.000 bezwaarschriften zijn volgens WvV slechts een topje van de ijsberg. De feitelijke weerstand tegen de windturbines is nog veel groter. De stichting gaat komende tijd dan ook door met aan te tonen dat er geen draagvlak is voor de plannen.


Foto: Links en rechts Marcel Groot en Gerard van Gils van Wind van Voren. In het midden de Provinciebestuurder, Adri Bom-Lemstra.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »