Cyber Security Keyboard (Flickr: jakerust)

BARENDRECHT – De rechtbank heeft vandaag (Vrijdag 2 oktober 2015) een man uit Barendrecht veroordeeld voor zijn aandeel bij cybermisdrijven. In totaal kregen vier betrokkenen vandaag (Vrijdag 2 oktober 2015) hun straf te horen. De man uit Barendrecht heeft de hoogste straf gekregen: 39 maanden celstraf, waarvan 6 voorwaardelijk. De officier van justitie had 6,5 jaar geëist tegen de Barendrechter. Hij zou zich hebben bezig gehouden met het programmeren van de malware (virus) en de nepsites van banken.

De rechtbank heeft het viertal veroordeeld tot gevangenisstraffen voor hun aandeel in het op grote schaal stelen van geld van bankrekeningen van nietsvermoedende slachtoffers. In de uitspraak van de Barendrechter worden in ieder geval 27 slachtoffers genoemd waarbij geld van de rekening werd gehaald. Banken hebben tienduizenden euro’s geëist vanwege kosten die ze hebben gemaakt om deze slachtoffers schadeloos te stellen: €17.460 voor de Rabobank en maar liefst €42.901,63 voor de ING Bank.

Virus

De methode laat zich als volgt samenvatten: Allereerst werden computers van rekeninghouders met een virus besmet. Op deze besmette computers kregen rekeninghouders een website te zien die heel erg leek op die van hun eigen bank.

Op deze nepwebsite moesten zij allerlei gegevens invullen. Met deze gegevens werden vervolgens sms-berichten verstuurd, die de slachtoffers verleidden tot het installeren van kwaadaardige software op hun smartphones.

TAN-codes

Die software zorgde ervoor dat sms-berichten, waarin de bank autorisatiegegevens (TAN-codes) verstuurt naar de klant, ongemerkt werden afgevangen en doorgestuurd naar de daders. Eenmaal ingelogd op de banksite van het slachtoffer konden zij met die gegevens ongemerkt gelden overboeken.

De hierdoor gestolen gelden werden overgeboekt naar rekeningen van katvangers, naar wisselkantoren voor elektronisch geld (zoals bitcoins) en naar bedrijven, waar onder valse namen en adressen goederen werden besteld.

Verdachten

De rollen van de verdachten verschillen danig. Twee van de vier hebben een duidelijk groter aandeel gehad; zij waren medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen van de kwaadaardige software. Twee anderen komen vooral in beeld bij het innen van de overgeboekte gelden. Alle verdachten hebben niet alleen geldbedragen gestolen, maar ook ondersteunende misdrijven gepleegd als (pogingen tot) oplichting, valsheid in geschrift of computervredebreuk.

Strafeis

De opgelegde gevangenisstraffen zijn lager dan de straffen die de officier van justitie heeft geëist. Met name de jeugdige leeftijd van de verdachten heeft hierbij een rol gespeeld. Ook het feit dat geen van de verdachten eerder voor dit soort feiten was veroordeeld, heeft strafmatigend gewerkt. De opgelegde gevangenisstraffen bedragen 39 maanden, 36 maanden, 24 maanden en 24 maanden; van elk van deze straffen zijn telkens 6 maanden voorwaardelijk opgelegd.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »