Video: Het Barendrecht van 1957 – Deel 1

BARENDRECHT – [Video] Het Barendrecht van 1957: Een film, gemaakt vanaf een kopie op VHS band, van een verloren gegane stomme zwart-wit film. Die was in 1957 vervaardigd in opdracht van de Barendrechtse Fanfare. Nadat de beelden in 2010 door Bas Romeijn waren gerestaureerd en van geluid en commentaar voorzien, heeft hij die toen op DVD gezet. Maaike Berkman zorgde daarbij  voor het commentaar. Omdat zijn website deze maand jarig is, is deze film nu ook daarop gepubliceerd en te bekijken.

De film

1957, het jaar waarin de EEG werd opgericht, de eerste kunstmaan Spoetnik gelanceerd, de Deltawet aangenomen en de AOW ingevoerd. Grote ingrijpende gebeurtenissen, maar de camera laat ons een Barendrecht zien waarin de mensen centraal staan. De film geeft een mooie indruk van het leven in het Barendrecht van toen. Verenigingen, bedrijven, bekende en onbekende Barendrechters zijn gefilmd. Deel 3 wordt afgesloten met een grote optocht onder begeleiding van de Fanfare. De film is een feest van herkenning en zal dat nu, voor de oudere Barendrechters nog steeds zijn.

Historie video’s

Het is ook een belangrijke reden om deze film toe te voegen aan de succesvolle reeks terugkijkfilms die via internet gratis te bekijken is. Die reeks omvat inmiddels een 40 tal lange en korte  “Retro”-films over Barendrecht en Rotterdam en zijn te zien op basromeijnfilms.blogspot.nl en Youtube. De videoblog startte halverwege oktober vorig jaar en kreeg in die maand 374 kijkers. Nu, een jaar later, hebben de bezoekers al 25.000 keer een film afgespeeld.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »