27 okt: Lampionoptocht door de Carnisse Grienden tijdens Nacht van de Nacht

BARENDRECHT – Tenminste één nacht per jaar wordt aandacht geschonken aan wat het nachtelijke duister behoort te zijn. Want ‘s nacht was het toch donker en stil? Op zaterdag 27 oktober organiseert Natuurvereniging IJsselmonde de “Nacht van de nacht: Lampionoptocht door het Carnisse Griend.

De start is om 20.00 uur vanaf het parkeerterrein bij de Carnisse grienden. Aanmelden kan via excursies@natuurvereniging-ijsselmonde.nl.

Samen met de kinderen op avontuur

Kinderen gaan samen met hun ouders en een gids op stap in de steeds donkerder wordende Carnisse Grienden. Het wordt een hele slinger van kinderen die met hun ouders en voorzien van dansende lampions over de malle paadjes gaan.

Er wordt gefluisterd om de dieren niet op te schrikken. De gids staat hier en daar stil om wat over de dieren die er leven te vertellen. Ondertussen hoor je de wind ruisen in de knotwilgen en daar een verrassend geluidje, wat zou dat zijn?

Ontregeling natuur

Dit jaar is het voor de twaalfde keer dat met het evenement de Nacht van de Nacht  aandacht wordt gevraagd voor de lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting.

Uit onderzoek blijkt dat verlichting negatieve effecten op dieren heeft. Omdat meer dan 50% van de dieren ‘s nachts actief is, heeft licht een grote impact. Veel dieren worden aangetrokken of juist afgestoten door licht. Dit zorgt voor versnippering van leefgebieden, maar ook voor een grotere kans om ten prooi te vallen aan andere dieren. Een mooi voorbeeld zijn de vele insecten die om een lamp heen draaien.

De sterke teruggang van de insectensoorten wordt door een aantal onderzoekers vooral aan verlichting geweten. Een ander belangrijk effect is het ontregelen van de biologische klok.  Dit dagelijkse ritme wordt gestuurd door licht en donker. Onnatuurlijke verlichting kan de biologische klok verstoren. Vogels gaan bijvoorbeeld eerder zingen, eerder of later paren, nesten bouwen of trekken. Dit beïnvloedt de overlevingskansen van de soort.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »