Politieauto

BARENDRECHT – De politie heeft afgelopen woensdag tijdens een doorzoeking in een woning in Barendrecht en vijf woningen in Rotterdam beslag gelegd op ca €80.000 euro contant geld, bankrekeningen, luxe goederen (kleding, schoenen, apparatuur), een BMW, een Golf en een Harley Davidson. De doorzoekingen en in beslagnames gebeurden in een nader strafrechtelijk financieel onderzoek en een witwasonderzoek naar ‘windhappers’.

Een 44-jarige man en een 39-jarige vrouw uit Barendrecht zijn vandaag (Vrijdag 24 april 2015) door de rechter-commissaris van de Rechtbank in Rotterdam in bewaring gesteld voor 14 dagen. Zij worden verdacht van het witwassen van honderdduizenden euro’s crimineel vermogen alsmede vuurwapen- en drugsbezit.

Leven van de wind

De 44-jarige man is in 2006 veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk voor de handel in hennep, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie, welke straf hij inmiddels heeft uitgezeten. Het door de verdachte in deze zaak verdiende wederrechtelijk voordeel (ontnemingsvordering) is vastgesteld op ruim 500.000 euro.

De 44-jarige verdachte en zijn vrouw lijken sinds zijn veroordeling ‘van de wind’ te leven. Vandaar de benaming ‘windhappers’. Hij heeft volgens de belastingdienst geen inkomsten en hij zou bij zijn moeder wonen. Ook zijn vrouw heeft volgens de belastingdienst niet zo veel legale inkomsten die hun luxe levensstijl zou kunnen bekostigen.

Misdaad mag niet lonen

Om zeker te stellen dat de 44-jarige man de ontnemingsvordering van ruim 500.000 euro zal kunnen betalen, is een nader strafrechtelijk financieel onderzoek gestart. Uit dat nader financieel onderzoek door de politie rijst het vermoeden dat de 44-jarige man wel over vermogen beschikt.

Er is beslag gelegd op goederen, geld en bankrekeningen, omdat misdaad niet mag lonen.

« | »