Wiko, de nieuwe blonde stier van de Koedood

RHOON – [Foto’s] Het werk is gedaan voor Faust. Faust is de stier die heeft gezorgd voor prachtig nageslacht in de klimaatbuffer de Koedood ten westen van de wijk Rhoon-Portland. De dames in de Koedood zone hebben niet lang over het vertrek van Faust hoeven te treuren want zij hebben alweer gezelschap van een ander heerschap. Faust is namelijk omgeruild met de stier van een andere kudde in Limburg, genaamd Wiko (foto). Nu maar hopen dat Wiko net zo’n goede ‘Padre de Familia‘ is als Faust.

Al sedert enige jaren wordt de Koedood zone bewoont door een kudde Hooglanders. Zij zijn hier neergezet door de Stichting Ark om natuurontwikkeling tot stand te brengen in dit gebied. Door hun begrazing en hun uitwerpselen zorgen zij dat er op een geheel natuurlijke wijze variatie komt in de begroeiing. De uitwerpselen zijn een voedselbron voor allerlei insecten. Insecten worden gegeten door vogels en vogels verspreiden zaadjes van allerlei planten. Daarom komt er een uitgebreide variatie in flora en fauna tot stand in een gebied waar deze grazers hun gang mogen gaan.

Faust

Waarom moest Faust weg? Faust moest weg om te voorkomen dat hij uiteindelijk zijn eigen dochters zou dekken. Dat is genetisch gezien (en ethisch) een slechte zaak want het verzwakt het ras. Voor een mooi sterk ras moest Faust dus vervangen worden door een nieuwe stier.

Dinsdag 31 januari was het zover. Manon en Tanja van Free Nature mochten de klus klaren. Er was ter voorbereiding een kraal in het gebied gezet waar de Hooglanders in gelokt waren met hooi. Als eerste werden de twee kalfjes die in december waren geboren geoormerkt en vervolgens werd Faust de veewagen in gewerkt.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Regio« | »