Wethouder Vermaat houdt (voorlopig) Centrumaanpak in zijn portefeuille

BARENDRECHT – De gemeenteraad heeft vanavond (Dinsdag 24 maart 2015) op initiatief van het CDA een interpellatiedebat gehouden. Het debat ging over mogelijke belangenverstrengeling. De broer van wethouder Vermaat bezit panden in het centrum van Barendrecht terwijl de wethouder centrumaanpak in zijn portefeuille heeft.

Overdragen

Tijdens het debat hebben alle partijen hun kijk op de zaak mogen toelichten, alle partijen maakten hier gebruik van. Na de vergadering van ruim anderhalf uur diende het CDA een motie in. In deze motie werd verzocht om het gehele dossier centrumaanpak (nu in het bezit van wethouder Vermaat), in zijn geheel over te dragen aan een andere wethouder.

De partijen CDA, SGP/CU, GroenLinks en PvdA stemden in met de motie. Collegepartijen D66 en EVB waren tegen. Alleen de VVD kon het binnen de partij niet eens worden met elkaar: 3 voorstanders en 2 tegenstanders van de motie. Het resultaat kwam daardoor op 14 stemmen voor en 14 stemmen tegen. De motie is daarom doorgeschoven naar een volgende raadsvergadering om opnieuw behandeld te worden.

Overtuigingskracht

De kans is groot dat de VVD in deze stemming een doorslaggevende factor kan gaan worden. De vraag is of de partij, met wethouder Jeroen Gebben (VVD) in het college, de neuzen dezelfde kant op kan krijgen. Het college zal er ongetwijfeld werk van gaan maken om in ieder geval één van de VVD stemmers te overtuigen om tegen de motie te stemmen.

Ziek

Echter, een gemeenteraadslid van de PvdA was tijdens de vergadering afwezig in verband met ziekte. Er van uitgaand dat dit tijdens de volgende stemming een extra stem voor de motie zal opleveren, betekent dit dat beide VVDers moeten worden overtuigd om tegen de motie te stemmen. Het is in principe mogelijk dat partijen ineens anders gaan stemmen, maar dat lijkt bij deze kwestie niet aannemelijk.

Uitgebreid verslag en video van de vergadering

De motie van het CDA:

Foto: Wethouders Lennart van der Linden (links) en Dirk Vermaat (rechts)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »