Live stemmen tellen: 21 vd 29 zetels naar EVB na het tellen van de maandag-stemmers

BARENDRECHT – [LIVE] Om 21:00 uur sluiten de stembureaus en wordt er op alle locaties begonnen met het tellen van de stemmen. Het opkomstpercentage in Barendrecht lag rond 19:00 uur op 47,16%.

Vanaf 21:30 uur begint ook de Verkiezingenavond in het gemeentehuis. BarendrechtNU plaatst gedurende de avond in onderstaande live-feed (foto) updates van de voorlopige uitslag (per stembureau).

UPDATE 00:45 uurVoorlopig uitslag GR22: Absolute meerderheid (20 zetels) voor ‘Echt voor Barendrecht’

Rond middernacht wordt de volledige voorlopige uitslag verwacht, deze zal worden uitgesproken door waarnemend burgemeester Govert  Veldhuijzen. Aanstaande maandag volgt de definitieve uitslag. Beide updates worden eveneens op BarendrechtNU gepubliceerd. Vanaf dat moment is ook de zetelverdeling per fractie definitief bekend.

Eerste stemmen vanochtend (Woensdag 16 maart 2022) al geteld

20:45 uur: De afgelopen 2 dagen (maandag en dinsdag) kon er op 4 locaties in Barendrecht ook al vervroegd worden gestemd. Deze stemmen, zo’n 10% van de stemgerechtigden, werden sinds vanochtend (Woensdag 16 maart 2022) geteld in het gemeentehuis. Op basis van alleen de stemmen op maandag, voor die 4 locaties (de stemmen van vandaag (Woensdag 16 maart 2022) worden vanavond (Woensdag 16 maart 2022) geteld), komt een uitslag naar voren waarin Echt voor Barendrecht (EVB) 20 of zelfs 21 van de 29 zetels behaalt (60 tot 67% vd stemmen per stembureau bij de maandag-stemmers). EVB was de afgelopen 4 jaar de enige oppositiepartij.

De partij ‘Echt voor Barendrecht’ behaalt daarmee, vooralsnog alleen op basis van de 4 stembureaus van afgelopen maandag, een absolute meerderheid. Lijsttrekker Lennart van der Linden heeft eerder meermaals aangegeven -indien ze inderdaad de absolute meerderheid behalen- alsnog de samenwerking op te zoeken met een andere partij. Dit kan in de praktijk nog lastig worden, omdat er bij een dergelijk grote meerderheid bij één partij toch al weinig oppositie overblijft.

Op basis van de eerste tellingen zitten (nogmaals, dit kan uiteraard nog alle kanten op gaan door het tellen van alle stemmen) ook een aantal partijen op de wip om één of geen enkele zetel te behalen. Op basis van de maandag-stemmers zou nieuwkomer ‘Wij Barendrecht’ geen zetel behalen en haalt D66 nipt een zetel. GroenLinks en de PvdA zouden nét boven de kiesdeler zitten en beiden één zetel bemachtigen. De SGP kwam -bij de maandagstemmers- op zo’n 2 zetels en het CDA nét op 2. De VVD haalde bij de maandag stemmers één zetel (genoeg stemmen voor 1.5 zetel).

De stemmen van dinsdag zijn ook al geteld, maar hier is BarendrechtNU niet bij aanwezig geweest.

Zie ook, artikel van vanochtend: Wethouder Nico Bults heeft nieuwe baan, stopt per direct als wethouder

Live updates

Live updates zijn o.a. te volgen via onderstaande live-feed, BarendrechtNU Live (en mogelijk -af en toe- via een livestream op de Facebookpagina van BarendrechtNU)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »