Echt voor Barendrecht met 9 zetels winnaar gemeenteraadsverkiezingen Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s + Video] De nieuwe partij Echt voor Barendrecht (EVB) is gisteravond (Woensdag 19 maart 2014) tijdens de voorlopige uitslag van gemeenteraadsverkiezingen naar voren gekomen als de grote winnaar. De partij deed voor het eerst mee en won deze verkiezing door genoeg stemmen te krijgen voor 9 van de in totaal 29 zetels.

Lijsttrekker Dirk Vermaat van Echt voor Barendrecht liet weten weliswaar eigen partijplannen te hebben, maar EVB blijft openstaan om met iedere andere partij in gesprek te gaan. Hij gaf aan te gaan werken aan een voorstel voor zijn eigen fractie. Vervolgens zullen tijdens de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad op maandag 24 maart de plannen bekend worden gemaakt door EVB voor de vorming van een nieuw college.

Voorlopige uitslag

Het voorlopige opkomstpercentage in Barendrecht staat momenteel op 55,58%. De uitslag zoals die bekend is na de voorlopige tussenstand van gisteravond (Woensdag 19 maart 2014) is als volgt:

Politieke Partij Zetels Percentage stemmen Aantal stemmen Verschil in zetels t.o.v. 2010
VVD 5 16,4% 3.234 -4
CDA 5 17,2% 3.400 -1
SGP/ChristenUnie 4 12,7% 2.501 0
PvdA 2 7,5% 1.487 -2
Groenlinks 1 4,4% 865 -2
D66 3 12,3% 2.428 0
Echt voor Barendrecht 9 28,7% 5.664 9
Totaal 29 99,2% * 18.579

* Van alle stemmen in Barendrecht is 0,8% blanco of ongeldig verklaard.

De tussenstanden per 5 getelde stembureaus zijn terug te vinden in een vorig artikel: Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2014 Barendrecht.

Waar EVB uiteraard erg blij was met de uitslag waren het voornamelijk de landelijke partijen die zetels moesten inleveren ten opzichte van de verkiezingen in 2010. De VVD halveerde, het CDA moest een paar procent inleveren en ook de SGP/CU ging er krap een procent op achteruit. De PvdA ging van 13 naar 8% van de stemmen en ook Groenlinks moest flink inleveren: van bijna 12% naar net geen 4,5%. D66 was samen met SGP/CU de enige landelijke partij die er ook iets op vooruit ging, zij gingen van 10,8 naar 12,6%.

Verkiezingsavond

De tussentijdse uitslagen zijn gisteravond (Woensdag 19 maart 2014) tijdens de verkiezingsavond van 21:00 tot 00:00 bekend gemaakt door de burgemeester van Barendrecht; Dhr. van Belzen.

Het tellen van de stemmen begon bij 23 stembureaus in Barendrecht om negen uur. Tot ongeveer kwart voor tien ‘s avonds bleef het erg rustig in de hal van het gemeentehuis van Barendrecht. Enkele partijen hadden zich al verzameld, maar van drukte was op dat moment nog geen sprake. Dit veranderde in het kwartier erna nadat bekend werd dat de eerste resultaten van de eerste 5 stembureaus bekend zou worden gemaakt. Om tien over tien waren daar de eerste resultaten: De twee meest opvallende uitschieters waren de VDD, die van bijna 30% zakte naar krap 15%. De nummer één was toen al Echt voor Barendrecht met 29,4% van de stemmen. Omdat dit de eerste keer is dat deze partij verkiesbaar is kan deze niet met de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 worden vergeleken.

Vervolgens kwamen de nieuwe voorlopige uitslagen in rap tempo achter elkaar binnen. De tweede tussenstand liet een klein kwartier op zich wachten (rond 22:25), maar de daaropvolgende tussenstanden volgde elkaar steeds sneller op. Vlak voor elf uur ‘s avonds was daar de laatste voorlopige uitslag.

Reacties politieke partijen

Reacties door de lijsttrekkers van de politieke partijen kunt u later terugluisteren in een videoverslag van de verkiezingsavond. Bekijk de video onder dit artikel.

Nieuwe gemeenteraad

Vrijdagochtend rond 10 uur zal de definitieve verkiezingsuitslag bekend worden gemaakt. Volgende week woensdag zal er afscheid worden genomen van de raadsleden die niet meer in de nieuwe raad zullen zitten. Vervolgens zal op donderdag 27 maart de nieuwe raad worden geïnstalleerd.

 Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek


Video: JordiFun, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »