Nieuwe college Barendrecht (29 november 2016)

BARENDRECHT – Afgelopen dinsdagavond zijn de vier wethouders voor het nieuwe Barendrechtse college: Dirk Vermaat (EVB), Lennart van der Linden (EVB), Peter Luijendijk (CDA) en Johan van Wolfswinkel (SGP/CU) door de gemeenteraad benoemd. Wethouders Vermaat en Van der Linden namen al sinds 2014 deel aan het Barendrechtse college. Peter Luijendijk was fractievoorzitter van CDA Barendrecht en heeft zijn plek in de raad overgedragen.

Johan van Wolfswinkel is ‘nieuw’ in Barendrecht. Hij was eerder wethouder in Albrandswaard, waar hij ook woont. Normaal gesproken moet een wethouder dan verhuizen naar de gemeente waar hij wethouder is. Voor de komende collegeperiode van 1 jaar en 5 maanden heeft van Wolfswinkel in ieder geval 1 jaar ‘uitstel’ gehad. Alle betrokken partijen sturen er echter op aan dat hij ook voor die 5 maanden daarna niet meer naar Barendrecht hoeft te verhuizen.

“Snel meters maken”

Voorafgaand aan de extra gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag 29 november gaf de nieuw gevormde coalitie een perspresentatie. Hier werd duidelijk gemaakt dat EVB, CDA en SGP/CU vooral snel meters willen maken: op bestaande punten waar overeenstemming kon worden gevonden is het vorige coalitieakkoord gebruikt, op andere punten zijn aanpassingen gemaakt. Het akkoord is daarmee relatief compact gebleven. Zo zal de koopzondag in zijn huidige vorm blijven bestaan, maar wordt deze niet uitgebreid. Wel is er een klein beetje ruimte op fr zondag: de bibliotheek mag open, mits dit met bestaande middelen lukt. Extra geld zal er niet voor worden vrijgemaakt.

Geen buitenzwembad, wel bouw op Botter-locatie

Het buitenzwembad bij het Inge de Bruijn zwembad is (toch) niet terug te vinden in de plannen, de EVB gaf aan dat ze hier in 2018 een verkiezingsonderwerp van gaan maken. Wel zijn de partijen het eens geworden over snelle actie op het gebied van woningbouw op de Botter-locatie. Begin 2017 wil het college een voorstel doen voor een passend bestemmingsplan voor de locatie, “dit doen wij in goed overleg met de bewoners van de wijk Buitenoord“, zo valt te lezen in het akkoord.

Een ander punt van aandacht is de inkoop van diensten en goederen bij lokale ondernemers, het nieuwe college gaat proberen (nog) meer lokaal in te kopen, “maar niet tegen elke prijs“, aldus wethouder van der Linden (financiën). Net als het vorige college blijft het nieuwe college tegen windmolens, “tenzij”. Deze tenzij is gebaseerd op het eerder opgestelde toetsingskader.

“Sportclubs krijgen ons vertrouwen”

De eerder ingetrokken bedragen op de begroting die was bedoeld voor sportclubs is teruggedraaid. Het college hoopt hiermee het vertrouwen (terug) te winnen van de lokale sportclubs. Verenigingen als BVV Barendrecht, VV Smitshoek, Hockeyclub Barendrecht en de Fietscrossclub zagen deze budgetten niet lang geleden (tijdelijk) worden geschrapt.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »