Wethouders EVB en D66 stellen portefeuilles beschikbaar: alle opties voor nieuw college weer open

BARENDRECHT – [Video] De drie overgebleven wethouders van EVB (Vermaat, van der Linden) en D66 (Monhemius) hebben vanavond (Dinsdag 11 oktober 2016) hun portefeuilles ter beschikking gesteld. Het college is hierdoor demissionair geworden. Eerder werd de VVD door EVB en D66 uit de coalitie gezet. Dit gebeurde allemaal nadat wethouder van Noort zelf aftrad als wethouder vanwege de situatie die was ontstaan in het politiek veld omtrent zijn relatie met een ambtenaar.

Er is vanavond (Dinsdag 11 oktober 2016) direct een raadsvoorstel aangenomen “om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om te voorzien in een stabiel bestuur met voldoende politiek draagvlak in de gemeenteraad“. Er zal hiervoor een formateur of duo-formateur worden aangesteld. Totdat er een nieuw college is gevormd zullen de huidige wethouders  aanblijven. Zodra het nieuwe college wordt geïnstalleerd zullen de huidige wethouders uit hun taak worden ontheven.

Verdeeldheid

EVB en D66 vonden de VVD fractie intern te verdeeld over het wel of niet leveren van een nieuwe wethouder, de samenwerking met de coalitiepartner werd hierop eerder deze maand verbroken. Pogingen om de vertrouwensbreuk te lijmen werden vorige week tijdens de raadsvergadering afgewezen. Het college (EVB en D66) had hiermee echter een minderheid in de gemeenteraad. Het is de toen aangestelde informateur niet gelukt om afgelopen week met een oplossing te komen. De oppositiepartijen gaven aan geen wethouder te willen leveren voor dit college.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek


Video: BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »