"Beats by Bach" project voor leerlingen Calvijn Groene Hart in Triomfatorkerk

BARENDRECHT – Afgelopen vrijdag hebben alle vierdeklassers vwo en havo van Calvijn Groene Hart een bezoek gebracht aan de Triomfatorkerk voor het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) als onderdeel van het Beats by Bach-project.

Hulpkoster Ottink verzorgde voor de leerlingen zowel letterlijk als figuurlijk een warm welkom en mevrouw Roderkerk presenteerde het geheel. Het orkest stond onder de bezielende leiding van dirigent Kouwenhoven en Vincent van Dam, teamleider op Calvijn Groene Hart, liet zijn kwaliteiten als organist duidelijk horen.

Muziek

Een leerling uit 4havo tweetalig mocht samen met zijn Franse uitwisselingsmaatje uit Angers op uitnodiging van Van Dam het orgel proberen aan de praat te krijgen, wat hen verrassend snel bleek te lukken. Vervolgens bracht de organist het welbekende Toccata in Dvan Johan Sebastian Bach ten gehore. Voor veel leerlingen is ook het door het orkest gespeelde Menuet in G-majeurheel herkenbaar, aangezien deze muziek altijd in het sprookjesbos van de Efteling klinkt.

Aan de hand van de Bauernkantatelegde dirigent Kouwenhoven daarna uit hoe een muziekstuk is opgebouwd. De orkestleden speelden om te beginnen de eerste stem, voegden daar de baslijn aan toe, vervolgens de tweede en derde stem en als laatste speelden alle orkestleden, dus ook het slagwerk mee.

Vervolgens mocht een leerling het orkest proberen te dirigeren. Het bleek niet mee te vallen alle musici op hetzelfde moment en in hetzelfde tempo te laten spelen. Na wat hulp van de dirigent lukte het de leerling toch het orkest op een redelijke manier het muziekstuk ten gehore te laten brengen, al was het tempo wel wat variabel. In de zaal klonk: ‘Dat dirigeren zou ik ook weleens willen proberen!’ Een uurtje later mocht een andere leerling dit orkest eveneens dirigeren, want na 4havo was 4vwo van Calvijn Groene Hart aan de beurt.

Tenslotte speelde het orkest nog het liefdeslied Bist du bei miren het kerkelijk stuk Leibster Jesu, wir sind hieren sloot af met het prachtige Nun danket alle Gott. Deze afsluiting maakte het bijzondere concert compleet.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »