Leerlingen Calvijn Groene Hart (Barendrecht) onderzoeken DNA

BARENDRECHT – [Foto’s] Leerlingen van Calvijn Groene Hart die in een van de twee laatste leerjaren van het vwo zitten, hebben deze week kennis gemaakt met de nieuwste technieken op het gebied van DNA-onderzoek. De 5vwo-leerlingen verrichtten onder leiding van studenten van de universiteit van Wageningen onderzoek aan aardappelen. De leerlingen moesten met behulp van verschillende technieken uitmaken of de aardappelplant wel de juiste eigenschappen had.

Onder leiding van de studenten isoleerden de leerlingen DNA uit de cellen van een aardappelplant. Dit DNA werd tot meer dan één miljard keer vermenigvuldigd. Uiteindelijk maakten de leerlingen DNA zichtbaar en konden ze bepalen welke eigenschappen hun aardappelplant had: een zeer unieke en leerzame ervaring!

De leerlingen uit 6vwo werkten bij het DNA-lab van de universiteit van Utrecht over tumoren en kanker. Zij bogen zich over vragen als: ‘Hoe kun je kanker het best behandelen? Hoe zit het met uitzaaiingen? Hoe kan kanker ontstaan? Is kanker erfelijk?’ Zij kregen de rol van DNA-onderzoeker, isoleerden DNA en vergeleken het DNA van tumorcellen met dat van gezonde cellen. Het was de uiteindelijke opdracht te bepalen welke fouten er in het DNA van de kankercellen van de patiënt zitten, zodat de arts een behandeladvies kon ontvangen.

Naast het practicum en de bijbehorende theoretische achtergrond kregen de leerlingen informatie over de studies biotechnologie of biomedische wetenschappen en het studentenleven in Wageningen en Utrecht. Zo vormde dit practicum gelijk een mooie oriëntatie op een eventuele vervolgstudie.

Foto’s van het DNA LabBekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »