Dalton leerlingen ronden Project Shoa af met bezoek aan Krakau

BARENDRECHT – In de eerste dagen van de voorjaarsvakantie hebben een tiental leerlingen van het Dalton Lyceum Barendrecht de Poolse stad Krakau bezocht. Als afronding van het Project Shoa konden leerlingen kiezen om mee te gaan op deze reis.

Tijdens het verblijf in Krakau werden de Oude Synagoge en de Remuh synagoge in de Joodse wijk Kazimierz bezocht. Ook kregen de leerlingen een rondleiding door een museum dat in de voormalige fabriek van Oskar Schindler is gehuisvest. Het museum vertelt op zeer eigentijdse wijze het verhaal van de inwoners van Krakau tijdens de Duitse bezetting.

Auschwitz

Het belangrijkste onderdeel in de reis was het bezoek aan Auschwitz en Auschwitz-Birkenau. Leerlingen kregen bij de rondleiding in Auschwitz de gevangenis te zien, de executieplaats, de gaskamer en de verbrandingsoven maar men nam ook een kijkje in het Nederlandse paviljoen. In Auschwitz-Birkenau konden leerlingen vanuit de wachttoren een idee krijgen van de omvang van Birkenau. Na een kijkje op het platform, waar de treinen ‘gelost’ werden, liepen de leerlingen dezelfde weg, als degenen die de selectie niet gehaald hadden, richting de gaskamers. Alle vier de crematoria van Birkenau zijn opgeblazen maar de leerlingen konden nog wel een kijkje nemen in een stenen vrouwenbarak en een houten mannenbarak.

Aan het einde van de reis werd de leerlingen gevraagd hoe ze deze ervaring zouden willen omschrijven. Bewoordingen als onwerkelijk, heel erg heftig deden de ronde maar elke leerling vond het ook heel erg waardevol dat ze deze reis ondernomen hadden.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »