Oorlogsveteranen maken geschiedenis voelbaar voor Daltonleerlingen

BARENDRECHT – Afgelopen woensdag bezochten drie Engelse en een Amerikaanse veteraan uit de Tweede Wereldoorlog het Dalton Lyceum Barendrecht. Op school gingen zij in gesprek met leerlingen uit VWO4 en VWO5 die geschiedenis in hun vakkenpakket hebben.

Gerry Faber, docent geschiedenis: ‘Wij vinden het belangrijk dat geschiedenis niet alleen uit de boeken wordt geleerd, maar ook dat deze voelbaar wordt voor de leerlingen.

Full-monty

De vier veteranen zijn zogenaamde full-monty veteranen, wat inhoudt dat zij vanaf D-Day (6 juni 1944) tot aan de zomer van 1946 betrokken zijn geweest bij gevechtsoperaties in Europa. Bill en zijn kompanen Joe, Armando en Ken hebben alle vier gevochten rondom D-Day en Market Garden en waren betrokken bij de bevrijding van het Zuiden van ons land.

I don’t know what the word hero means’, zegt Bill Pendell. ‘Misschien is een held wel iemand die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats per ongeluk het goede doet’, vertelt hij de leerlingen.

Oorlog

Op de vraag van een leerling of Joe of Armando nu nog een hekel aan de Duitsers hebben, zegt Joe dat hij dat niet heeft. ‘De mensen die nu in Duitsland wonen, kunnen niet verantwoordelijk gehouden worden voor de daden van nazi’s.

Armando vindt het moeilijker. Toen hij in september 1944 in Eindhoven was toen deze stad werd bevrijd, werd hij uitgenodigd bij een jong gezin om samen te eten. De volgende dag bombardeerden de Duitsers Eindhoven en hierbij kwam dit jonge gezin om het leven.

Sprakeloos

Tijdens het gesprek met de veteranen waren de leerlingen zeer onder de indruk en bijna op het sprakeloze af, maar op de foto met deze helden, dat wilde een ieder maar wat graag.

In februari 2016 gaat het project Shoa weer van start. Leerlingen uit VWO 5 krijgen dan vier weken les over de Jodenvervolging en zullen in het kader daarvan ook vrijwillig in de voorjaarsvakantie van 20 tot 23 februari een reis naar Krakau maken. In Krakau zullen ze een bezoek brengen aan Auschwitz en Auschwitz-Birkenau. Ook hier zal de geschiedenis voor de leerlingen voelbaar gemaakt worden.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »