Lokale inkoop van gemeente Barendrecht: Bijna 14 miljoen naar lokale ondernemers in 2020

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht kocht in 2020 voor 36% lokaal in. Als de gemeente producten of diensten inkoopt bij bedrijven, is het streven o.b.v. het collegeprogramma om 30% daarvan bij ondernemers uit Barendrecht in te kopen. In 2020 werd een percentage van 36% lokale inkoop behaald.

Uit navraag blijkt dat het om 36% van het totale uitgegeven bedrag gaat van de gemeente Barendrecht. In het jaar 2020 kocht de gemeente voor € 38.700.578,- producten/diensten in bij externe bedrijven, waarvan dus ruim €13,9 miljoen terecht is gekomen bij lokale ondernemers in Barendrecht.

Lokale inkoop

Een resultaat om trots op te zijn! In 2018 kochten we voor 27% lokaal in dus deze stijging is echt heel mooi. Juist in deze tijd van Corona moet de gemeente inkopen doen bij lokale ondernemers. Deze cijfers laten zien dat dit ook lukt.”, aldus wethouder Arnoud Proos. Met lokale inkoop wil de gemeente het ondernemersklimaat in Barendrecht stimuleren en de onderlinge samenwerking binnen de gemeente versterken. Uiteraard binnen de kaders die de aanbestedingsregels stellen.

Aandacht voor lokale inkoop

De afgelopen jaren zijn verschillende acties in gang gezet om lokale inkoop te bevorderen, aldus de gemeente: “Zo trekt de gemeente nauw op met VBO Fresh Port, dat ondernemers vertegenwoordigt. Ook is het bewustzijn om lokaal in te kopen vergroot bij zowel medewerkers van de gemeente als bij ondernemers. Er zijn informatiemomenten met ondernemers om elkaar beter te leren kennen, uitleg te geven over aanbestedingstrajecten en hoe ondernemers voor de gemeente beter vindbaar zijn, onder andere via aanbestedingsplatform Tenderned.” Daarnaast evalueren gemeente en ondernemers met elkaar om te leren hoe het nog beter zou kunnen.

Foto: Wethouder Arnoud Proos en de heer Van Hellemond, voorzitter VBO Fresh PortBekijk hier meer artikels uit de categorie Ondernemen« | »