Barendrecht krijgt gratis glasvezelnetwerk voor inwoners en bedrijven, start volgende week in wijk Meerwede

BARENDRECHT – [Update: Blauwe strepen op stoep] De gemeente heeft ‘recentelijk overeenstemming bereikt‘ met een bedrijf voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Barendrecht. Hiermee krijgt iedere woning een glasvezelaansluiting. Het gaat om de 100% KPN dochteronderneming ‘Netwerk Exploitatie Maatschappij’.

Met het bereiken van deze overeenstemming wordt een nieuwe stap gezet na het wegvallen van de eerdere initiatiefnemer. Wethouder de Jonge: “KPN treedt hierbij op als leverancier van diensten, waarbij overigens wel sprake is van een open netwerk zoals door de Autoriteit Consument en Markt wordt vereist.” De werkzaamheden zullen starten vanuit de wijk Meerwede.

Start in Carnisselande

Wethouder de Jonge geeft aan dat de eerste aanleg zal gaan plaatsvinden in Carnisselande. Een datum is (nog) niet bekend(gemaakt). “Voor deze aanleg zijn de voorbereidingen gestart om de zogenaamde instemmingsverklaring op basis van de telecomwet aan te kunnen vragen.
Met het bereiken van deze overeenstemming zien wij een invulling van een langlopende vraag naar snel en stabiele communicatiekanalen“, aldus de wethouder.

Iedere woning in Barendrecht krijgt uiteindelijk een KPN-glasvezelaansluiting, met uitzondering van een klein aantal woningen in het noordelijk gebied, die wel worden aangesloten, maar dan via het Rotterdamse project van KPN. Inwoners zijn vrij al dan niet gebruik te maken van de aansluiting. Eind van dit jaar informeert KPN bewoners over de start van de werkzaamheden. In 2022 start KPN met de aanleg. Medio 2023 zou het grootste deel van Barendrecht aangesloten moeten zijn op het glasvezelinternet. Het gaat in totaal om bijna 19.000 aanslutingen.

Regiodirecteur KPN Willem Offerhaus: “Er wordt steeds meer van het netwerk verwacht. Denk aan intensiever gebruik van internet maar ook door ontwikkelingen als virtual reality en artificial intelligence. We staan nog maar aan het begin van wat er allemaal mogelijk is. Daarom investeren wij in de aanleg van glasvezel in de gemeente Barendrecht. Glasvezel biedt nu al de capaciteit die we in huis, op kantoor maar ook in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg nodig hebben.

Details over aanmelden en  kosten voor de aansluiting of abonnementen zijn nog niet bekend(gemaakt). (BarendrechtNU heeft KPN eerder vandaag (Woensdag 19 mei 2021) vragen gesteld over de uitrol/planning van het project)

Glasvezelprojecten

KPN is de tweede partij die met de gemeente afspraken maakt over de aanleg van een glasvezelnetwerk. Het project met L2Fiber begon in 2019, maar liep uit op een fiasco: Na een grote aankondiging en veel toezeggingen over ‘gratis glasvezelaansluitingen’ werd het een jaar lang vrijwel stil. Het bedrijf trok begin 2021 de stekker uit het project, maar niet nadat ze éérst nog deden voorkomen alsof er een planning voor de uitrol kwam. De schep ging echter nooit de grond in: in Barendrecht werd geen enkele glasvezelaansluiting tot aan de voordeur gerealiseerd. En zo was het L2Fiber project anderhalf jaar later alweer afgelopen.

Blauwe strepen op de stoep

Update 18 juli: De afgelopen weken zijn op meerdere locaties in Barendrecht blauwe strepen op de stoep aangebracht. Aangezien dit wijk voor wijk gebeurt zorgt dit om de zoveel tijd voor vragen van inwoners over wat er aan de hand is. Voor een ieder die nu of in de komende maanden deze strepen ziet:Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »