Video 1992: Toen Carnisselande agrarisch was

BARENDRECHT – [Video] Als je nu door de woonwijk Carnisselande rijdt, is het haast niet meer voor te stellen dat het nog maar zo kort geleden is dat er alleen langs de dijken woningen en boerderijen stonden. Tussen de dijken wuifde het graan, bloeiden de boomgaarden en waren er akkers met aardappels en spruitjes.

Het was in 1992 dat fruitteler en akkerbouwer Gerrit Boer in de krant las dat het gebied waarin ook zijn bedrijf lag, aangewezen was als zogenaamde Vinex-locatie om een grootschalige woonwijk te bouwen. Zijn eerste reactie was: “we zien wel, die plannen moeten eerst nog uitgewerkt”. Maar al snel stonden er projectontwikkelaars op de stoep om zijn grond te kopen. Het lukte hem om eerst het akkerland te verkopen en te bedingen dat de boomgaard bij zijn woning aan de Voordijk pas in het jaar 2000 aan de beurt zou zijn. Daar had hij de meeste binding mee en hij zou dan 60 jaar zijn, een mooie leeftijd om te stoppen. Voor zijn fruitbomen kocht hij in 1996 nog een nieuwe trekker en een moderne nevelspuit want, zo zei hij  “het jaar 2000 is nog ver weg en tot dan heb ik mijn bedrijf en moet dat er netjes bij staan”. En als herinnering aan zijn bestaan als agrariër, hebben ze in 1998 en 1999 video-opnamen gemaakt van de werkzaamheden op het bedrijf.

Bas Romeijn heeft die opnamen nu gemonteerd tot het filmpje “Toen Carnisselande agrarisch was”, waarvoor zijn zoon André het commentaar heeft ingesproken. Daardoor kunnen we nu terug zien hoe het gebied van het huidige Carnisselande er uitzag.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »