Fietsen, station Barendrecht

BARENDRECHT – Vorig jaar zijn er bijna 70 aangiftes gedaan van (brom)fietsdiefstal in het stationsgebied. In werkelijkheid worden er veel meer fietsen en bromfietsen gestolen. Niet iedereen doet namelijk aangifte. Veel mensen denken bovendien dat ze niet kunnen voorkomen dat hun fiets wordt gestolen. Maar wist u dat de kans op fietsdiefstal met ruim de helft afneemt als u goede voorzorgsmaatregelen treft? Tijdens de Informatiemarkt Aanpak Fietsdiefstal op maandagmiddag 16 februari 2015 geeft de gemeente u hierover allerlei handige tips. Daarnaast kunt u gratis uw fiets laten graveren en maakt u kans op een AXA-slot ter waarde van €75.

De gemeente organiseert de informatiemarkt samen met de politie, RET, NS en ProRail op het NS-station. Burgemeester Jan van Belzen opent de markt om 12:00 uur. De markt eindigt om 19.00 uur.

Een goed slot

Uit onderzoek in 2014 blijkt dat slechts 10% van de gestalde fietsen op stations goed op slot staat. Dat is opvallend, want met een goed slot verkleint u de kans op fietsdiefstal aanzienlijk. Om de kans op diefstal nog kleiner maken, gebruikt u tenminste 2 sloten; een vast ringslot door het achterwiel en een tweede gehard stalen ketting- of kabelslot door het fietsenrek. Hierover en over andere belangrijke voorzorgsmaatregelen wordt u uitgebreid geïnformeerd tijdens de informatiemarkt. Bovendien verloten we onder de bezoekers een AXA-slot ter waarde van €75.

Gratis fiets graveren

Noteer de gegevens van uw fiets, zoals framenummer, merk, type, kleur, soort remmen en versnellingen, en doe bij diefstal altijd aangifte bij de politie! Een fietsendief steelt vaak meerdere fietsen. De politie weet dan waar de fietsen gestolen worden en houdt daar een extra oogje in het zeil. Als uw fiets gegraveerd is, is hij makkelijker op te sporen. U kunt tijdens de informatiemarkt uw fiets gratis laten graveren door het preventieteam van het Landelijk Centrum Fietsdiefstal.

Veilige stationsomgeving

De gemeente, politie, RET, NS en ProRail werken samen aan een schone, hele en veilige stationsomgeving. Tijdens de markt geven al deze partijen informatie over wat zij doen om het station, de omgeving en de treinen, bussen en metro’s zo veilig mogelijk te houden. In de RET-campagnebus krijgt u daarbij een kopje warme soep aangeboden.

Lokaal Veiligheidsarrangement

De Informatiemarkt Aanpak Fietsdiefstal is het startsein voor een meerjarige hernieuwde samenwerking tussen de gemeente, politie, NS, ProRail en RET. Zij ondertekenen tijdens de markt gezamenlijk een lokaal veiligheidsarrangement voor de komende vier jaar. Daarin is vastgelegd dat zij de sociale veiligheid in het stationsgebied met elkaar waarborgen en indien nodig maatregelen nemen om deze te verbeteren.

Strafbaar

Het kopen van een gestolen fiets is strafbaar. Werk hier niet aan mee. Een fiets die gestolen is, is makkelijk te herkennen. Bijvoorbeeld aan een geopend slot zonder sleuteltje of beschadigingen aan het slot, frame of spatbord. Kijk voor meer aanwijzingen op centrumfietsdiefstal.nl. Hier kunt u ook controleren of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Heel handig als u een tweedehands fiets wilt kopen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »