Hekwerk langs 1e Barendrechtseweg moet voorkomen dat scholieren de autoweg oversteken

BARENDRECHT – Vorige maand heeft de gemeente een hekwerk laten plaatsen langs de 1e Barendrechtseweg ter hoogte van de bushaltes bij het viaduct A15. Het college heeft hiertoe besloten om het oversteken door voetgangers, en dan specifiek schoolgaande kinderen, te voorkomen/beperken.

Het doel van de hekken is om de (verkeers)veiligheid voor schoolgaande kinderen en automobilisten op de 1e Barendrechtse weg te verbeteren“, aldus de woordvoerder van de gemeente Barendrecht. Op het betreffende stuk weg staken/steken schoolgaande kinderen vaak de 1e Barendrechtseweg over om sneller bij de scholen aan de Dierensteinweg te komen. Dit zorgde voor onveilige situaties.

Onveilig

Al in 2019 raakte een scholier gewond toen deze werd aangereden door een vrachtwagen bij het oversteken van de 1e Barendrechtseweg op een plek waar dit voor voetgangers niet de bedoeling is. Toen was binnen de lokale politiek al bijna een jaar eerder de discussie begonnen over de onveiligheid van het nieuwe kruispunt én werd er door de toenmalig wethouder gesteld dat dit alleen beperkt kon worden door het plaatsen van een hekwerk.

De gemeente heeft nu dus besloten om het hekwerk te plaatsen. Het hek is zo geplaatst om het oversteken zo ‘onaantrekkelijk’ mogelijk te maken; zo kun je niet meer ‘recht’ oversteken. Mocht iemand dat nu wel proberen, dan is het oversteken nog gevaarlijker omdat er een flink stuk schuin moet worden overgestoken. Hekwerken tot de rand van de bushalte/weg moeten ook dit zoveel mogelijk ontmoedigen. De aanschaf en het plaatsen van de hekken heeft de gemeente €45.300 gekost. De omliggende scholen zijn vooraf niet geïnformeerd over de komst van de hekken, maar de gemeente ziet wel een kans voor de scholen om scholieren ‘te betrekken in verdere gedragsverandering rondom oversteken op de locatie‘.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »