Windmolens schieten als paddenstoelen uit de grond langs de Oude Maas

BARENDRECHT – [Foto’s] Al 4 jaar lang wordt er gewerkt aan aan de realisatie van ‘Windpark Oude Maas’ in de gemeente Hoeksche Waard. In september 2017 werd het bestemmingsplan vastgesteld waardoor uiteindelijk de bouw van 5 windmolens langs de oever van de Oude Maas mogelijk werd gemaakt.

Begin 2020 werden ruim 1.000 bomen gekapt in het beschermde Natura 2000 gebied om plaats te maken voor de windmolens (er moet nog een ‘compensatiebos’ worden aangelegd). In augustus werd er op locatie begonnen met de fundering voor de molens. Drie stuks van ieder 187 hoog worden ten oosten van de Heinenoordtunnel geplaatst en twee ten westen van de tunnel (impressie van hoe dat eruit moet komen te zien vanaf de Oude Maas heuvel).

In Barendrecht wordt er nog gesproken over de ontwikkeling van meerdere windmolens aan de noordkant (langs de A15/Vaanplein thv Vrijenburg en Bijdorp). Deze molens mochten theoretisch maximaal 150m hoog worden, maar dit is inmiddels 250m hoog, doordat een eerdere beperking is komen te vervallen.

De hoogte in

Slechts 10 dagen geleden werd er begonnen met ‘de hoogte in bouwen’. Er is begonnen met de bouw van ‘windmolen vijf’, de meest oostelijke van de vijf. Deze windmolen staat (ongeveer) in het verlengde van de 3e Barendrechtseweg, aan de andere kant van de Oude Maas. De windmolen werd in 2-3 dagen tijd van 0 tot 187 meter opgebouwd. Gisteren (Maandag 20 december 2021) stond ook al de eerste ~150 meter van de tweede windmolen, ter hoogte van de trimbaan langs de Oude maas. Daar worden de wieken/bladen momenteel aan bevestigd. Tegelijkertijd werden onderdeel van de paal voor de derde windmolen al aangevoerd via een speciaal daarvoor aangelegde weg.

Windpark

Volgens de laatste planning van het project zouden alle 5 de windmolens voor het eind van de maand moeten staan, maar dat lijkt op dit moment niet haalbaar. In april 2022 moet het windpark in gebruik worden genomen. Volgens de initiatiefnemers moeten de 5 windmolens genoeg energie opwekken voor 24.000 huishoudens (± 67.000 MWh per jaar). Of de opgewekte stroom ook daadwerkelijk bij huishoudens terecht zal komen is niet bekend.

Artikelfoto: De eerst gebouwde windmolen in het verlengde van de 3e Barendrechtseweg, met op de achtergrond de gemeente Barendrecht.

(De aantallen 2 en 3 zijn per abuis omgewisseld in bovenstaand Twitter bericht: Er komen er 3 aan de oostkant en 2 aan de westkant).Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »