Speeltoestel afgebrand op speelveld bij CBS de Ark

BARENDRECHT – Op oudjaarsdag ging in de speeltuin achter basisschool de Ark aan de Klipper een speeltoestel in vlammen op. De schommelband ging volledig in vlammen op, de ondergrond raakte ernstig beschadigd/vervuild. De schadepost van deze vernieling is voor de gemeente €4.611,33 (vervangingswaarde, komen nog arbeidskosten bovenop).

De brandstichting is vastgelegd op een bewakingscamera van de gemeente Barendrecht. De camerapaal stond direct naast het speeltuintje (rechts te zien op de foto bij dit artikel). Op basis van deze beelden heeft de gemeente een minderjarige kunnen traceren. De gemeente heeft contact opgenomen met de ouders om de schade op hen te kunnen verhalen. Van de schade is aangifte gedaan.

Geen tweede brandstichter bekend

In de jaarlijkse evaluatie van de gemeente Barendrecht over de jaarwisseling werd melding gemaakt van twee vernielde speeltoestellen. Voor beide vernielingen, aan de Klipper en aan de Veldhoen-Akker, zouden de kosten op de dader worden verhaald, zo bleek uit de evaluatie (“Bij de schade die is toegebracht aan het besturingsconsole van het speeltoestel aan de Veldhoen-Akker is de dader in kaart. De schadekosten hiervan worden verhaald op de dader“).

Uit navraag blijkt er echter geen verdachte in beeld te zijn voor de schade van €9.114 aan het speeltoestel aan de Veldhoen-Akker. Deze kostenpost komt dan ook voor rekening van de gemeenschap (de gemeente).

Omdat de besturingsconsole van het speeltoestel aan de Veldhoen-Akker eerder ook al eens is vernield (2016-2017), met eveneens een hoge schadepost tot gevolg (€8.500), zullen hier in de toekomst wel andere (preventieve) maatregelen worden genomen door de gemeente.

Hotspots

In dezelfde evaluatie over de jaarwisseling staat ook geschreven: “Er is niet duidelijk een locatie aan te wijzen waar bepaalde voorwerpen het meest zijn vernield.” Hoewel het aantal vernielingen ieder jaar steeds minder wordt (afgelopen jaarwisseling zo’n 56 objecten), lijkt er op basis van de vernielingenkaart van BarendrechtNU wel sprake te zijn van locaties waar duidelijk meer vernielingen hebben plaatsgevonden t.o.v andere wijken (deze kaart is door BarendrechtNU samengesteld obv informatie vd gemeente zelf).

De hogere aantallen vernielingen zijn te zien in de wijken Riederhoek en Vrijenburg/Houtbuurt. Ook in Buitenoord en de wijk Molenvliet zijn clusters van vernielingen terug te zien.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »