Professor dokter Jan Verhaar Officier in de Orde van Oranje-Nassau

BARENDRECHT – Namens de Koning heeft Burgemeester Jan van Belzen vanmiddag (Vrijdag 26 maart 2021) Professor dokter Jan Verhaar uit Barendrecht benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De professor ontvangt deze onderscheiding vanwege zijn grote wetenschappelijke en maatschappelijke verdiensten. Jan Verhaar is Hoogleraar en sinds 1995 hoofd van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde in het Erasmus Medisch Centrum. Complexe medische en chirurgische zorg wordt hier gecombineerd met hoogwaardig onderzoek en onderwijs.

Toewijding

Burgemeester Jan van Belzen licht de toekenning van de Koninklijke Onderscheiding toe: ‘Jan Verhaar is enorm gedreven en een inspiratie voor velen. Als burgemeester van zijn woonplaats ben ik dan ook erg trots op zijn toewijding voor de samenleving. Ook nu hij met pensioen gaat zal zijn werk nationaal en internationaal voortleven in de medische wetenschap. Grote klasse!

De onderscheiding voelt als een erkenning van de samenleving’, zo sprak Jan Verhaar in zijn dankwoord. ‘Ik maak natuurlijk wel deel uit van een ecosysteem, van deze afdeling, van jullie allemaal. Het Erasmus MC is een geweldig instituut, waar grote kansen liggen als je er wat energie in steekt, en met een Raad van Bestuur die er fuel aan geeft.

Onderzoek

Professor dokter Verhaar wordt geroemd om het onderzoek en de vernieuwing van kennis en behandelmogelijkheden in de orthopedie. Samen met prof.dr. Gerjo van Osch, bioloog, en prof.dr. Harrie Weinans, ingenieur, heeft hij het orthopedisch research lab opgericht. Jan Verhaar verbond basaal onderzoek met klinisch onderzoek. Door ook de verbinding te zoeken met het huisartsen instituut is het Jan Verhaar gelukt om de omstandigheden te optimaliseren voor onderzoek en toepassing in de kliniek van innovatieve technieken.

Onderwijs

Als hoofdredacteur van het Leerboek Orthopedie, dat landelijk wordt gebruikt, levert Jan Verhaar ook een belangrijke bijdrage aan het onderwijs van alle medisch studenten en fysiotherapeuten in Nederland. Daarnaast is hij lid van het orgaan van de Nederlandse Orthopedische Vereniging dat verantwoordelijk is voor de opleiding en de kwaliteitsbewaking. Door zijn aanpak, zijn bestuurlijke inzet en zijn voorbeeldfunctie in klinisch redeneren en werken heeft hij een grote invloed gehad op de ontwikkeling van een hele generatie orthopedisch chirurgen.

Bestuurlijk talent

Jan Verhaar heeft zich uitvoerig ingezet voor het vakgebied door actief bij te dragen aan lokale, nationale en internationale organisaties. Hij was voorzitter van het stafconvent van Erasmus MC, voorzitter van het thema Dijkzigt, van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging en de Europese federatie van orthopedische verenigingen. Jan Verhaar was de drijvende kracht achter het stopzetten van het gebruik van metaal-op-metaal heupprotheses, dat wereldwijd werd gevolgd.

Op de foto: Jan Verhaar krijgt de versierselen opgespeld door zijn echtgenote JokeBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »