Stemhokje stemmen verkiezingen

BARENDRECHT – Over minder dan drie weken zijn de Tweede Kamerverkiezingen. De gemeente volgt ook tijdens de verkiezingen de coronarichtlijnen van het RIVM op. Vanwege het virus kan er bij sommige stemlokalen niet alleen op woensdag 17 maart, maar ook al op 15 en 16 maart worden gestemd. Het vervroegd stemmen is vooral bedoeld voor kiezers die behoren tot de risicogroep.

In Barendrecht zijn er in totaal 24 stembureaus, waaronder 2 pop-up stembureaus. Bijna alle stembureaus (Café het Schaapje uitgezonderd) zijn toegankelijk voor mindervaliden. De stemlocatie in het gemeentehuis beschikt daarnaast over een stemmal en soundbox, als hulpmiddel voor visueel beperkten.

Eerder stemmen

In Barendrecht zijn 4 stembureaus ook op 15 en 16 maart geopend (“Vervroegd stemmen“), van 7.30 uur tot 21.00 uur: Triomfatorkerk (Gebroken Meeldijk 150), Carnisse Haven (Noordersingel 30), Sportpark vv Smitshoek (Smitshoekse Baan 25), BLOK 0180 (Haarspitwei 9).

Bent u benieuwd naar de openingstijden van de overige stembureaus in de gemeente en de toegankelijkheid: Bekijk hier alle locaties, adressen en openingstijden hier op de plattegrond.

Geen drive-through: Te druk en te weinig stembureauleden

De gemeente heeft afgelopen periode onderzoek gedaan naar het inrichten van een drive-through stemlocatie bij IKEA. Hier zou je dan met je auto door een ‘stem straat’ kunnen rijden, waardoor je niet een gebouw in hoeft om te stemmen. Het plan bleek echter niet (meer) haalbaar omdat de IKEA zelf inmiddels een ‘click & collect’ punt heeft geopend waardoor er nu al zo’n 1.000 (extra) verkeersbewegingen per dag op die locatie zijn.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten: “Als daar kiezers bij komen, die allemaal over dezelfde rotonde moeten, dan kan er een verkeersonveilige situatie ontstaan. Dit vraagt om maatregelen, denk daarbij aan een verkeersplan, een toets van de politie etc. Dat is nu niet mogelijk, alle tijd en inzet van onze medewerkers gaan nu naar het garanderen van een veilig verloop van deze verkiezingen. Daar komt bij dat er voor deze extra locatie dan 20 tot 25 extra stembureauleden nodig zijn en een aantal ‘reserveleden’. Die zijn niet beschikbaar.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »