Buren betrappen en achtervolgen woninginbrekers Eriks-Akker, drie verdachten aangehouden in huurauto aan de Acaciahout

BARENDRECHT – Drie personen zijn in maart van dit jaar veroordeeld voor een inbraakpoging in een woning aan de Eriks-Akker in Barendrecht. De inbraak vond vorig jaar oktober plaats terwijl de bewoners op vakantie waren. Alerte buurtbewoners hoorden echter dat er werd ingebroken en zette de achtervolging in op de 3 inbrekers.

Het drietal werd door de politie ontdekt toen ze in een auto aan de Aciahout zaten. Het gaat om (toentertijd) een 19-jarige Spijkenissenaar, een 19-jarige Rotterdammer en een minderjarige jongen uit Spijkenisse. Ze zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen (136 en 16 dagen), 60 uur taakstraf en/of voorwaardelijke jeugddetentie.

Inbraak

De inbraakpoging vond plaats op maandag 21 oktober 2019 rond 20:30 uur. De buurman van de betreffende woning hoorde rond dat moment gebonk. Twee personen stonden voor het raam van de woning van zijn buurman, met een breekijzer bleek het kozijn bij het keukenraam ontzet, een derde jongen stond op de uitkijk.

De buurman ging naar buiten en keek 2 van de jongens recht in hun gezicht, waarop één van de jongens “rennen, rennen” roept en het drietal er vandoor gaat.

Een andere getuige, die net met haar auto de wijk in kwam gereden zag de man achter de jongens aanrennen. Hierop is ze achter de jongens aangereden terwijl haar bijrijder een filmpje van de jongens wist te maken. Beide getuigen zagen één van de jongens met een koevoet, deze jongen splitste zich af van de andere twee en ging een andere kant op.

De getuigen gaven het signalement en de looprichting van de jongens door aan de politie. De politie treft kort hierop 3 jongens aan in een geparkeerde huurauto aan de Aciahout. Ze vielen op omdat de verlichting van de geparkeerde auto plots uit ging toen de politie aan kwam rijden. Het signalement komt overeen met wat de getuigen hebben gezien en gemeld bij de politie. Ze verklaarden dat ze een joint wilden gaan roken.

Telefoons

De politie heeft de telefoons van de verdachten ook in beslag genomen en onderzocht. Hieruit blijkt dat de inbrekers via SMS en telefonisch contact hebben gehad terwijl ze op de vlucht waren en elkaar instructies gaven over waar ze elkaar weer konden treffen. Eén van hen probeerde via een SMS nog te voorkomen dat de andere 2 richting de auto zouden vluchten.

Veroordeling

De rechter heeft alle 3 de personen veroordeeld voor (medeplichtigheid aan) de poging tot woninginbraak:

De 19-jarige Rotterdammer is door de rechter veroordeeld tot 136 dagen gevangenisstraf, waarvan 30 dagen voorwaardelijk: mocht hij binnen 2 jaar wéér de fout in gaan (en veroordeeld worden), dan zal hij deze 30 dagen ook in de gevangenis moeten doorbrengen.

Deze Rotterdammer bleek begin 2019 ook al te zijn veroordeeld voor een woninginbraak met meerdere personen. Hij is daarom ook veroordeeld tot de toen opgelegde voorwaardelijke straf van 2 maanden jeugddetentie als hij binnen 2 jaar weer de fout in zou gaan. Omdat hij nu volwassen is, is dit omgezet in 2 maanden gevangenisstraf.

De tweede 19-jarige Rotterdammer is veroordeeld voor medeplichtigheid aan de poging tot woninginbraak. Hij stond op de uitkijk in de straat. Hij werd door de rechter veroordeeld tot 16 dagen gevangenisstraf en 60 uur taakstraf. Hij was nog niet eerder veroordeeld.

De minderjarige jongen uit Spijkenisse is veroordeeld door de kinderrechter: 2 maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Hij moet deze straf uitvoeren als hij binnen 2 jaar weer de fout in gaat en wordt veroordeeld.

Ter info: In verband met de coronamaatregelen bij de Rechtbanken is de beschikbaarheid van gerechtelijke uitspraken over incidenten in Barendrecht vertraagd geweest. Komende tijd volgen nog enkele artikels met updates over uitspraken (van dit jaar) van grotere en kleinere incidenten in Barendrecht.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »