Amerikaanse legerhelikopters komende weken boven Barendrecht

BARENDRECHT – Boven Barendrecht zijn sinds gisteren (Woensdag 1 juli 2020) regelmatig militaire (gevechts)helikopters te horen en te zien. Het gaat om groepen helikopters van een Amerikaanse helikopterbrigade die via de Rotterdamse haven terug naar de thuisbasis in de staat Georgia worden gebracht.

De 77 helikopters vliegen op werkdagen tussen 1 tot uiterlijk 24 juli in groepjes vanaf Vliegbasis Eindhoven naar de (zwaarbewaakte) Rotterdamse Waalhaven. De helikopters vliegen volgens een vaste route, waar Barendrecht (voornamelijk de zuidrand en Carnisselande) onderdeel van is.

Militair materieel

Behalve de 77 helikopters worden er door de eenheid ook ongeveer 1.800 voertuigen en containers naar de Rotterdamse haven gebracht. Zo’n 100 Nederlandse militairen helpen tot halverwege augustus om het transport in goede banen te leiden. Het gaat om militair materieel dat in Rotterdam wordt klaargemaakt voor zeetransport. Het grootste deel gaat per civiel transport over de weg.

Het overslagterrein in de Rotterdamse haven wordt ‘tijdelijk militair object’. Dit wordt dag en nacht bewaakt door bewapende militairen van de landmacht. Eenheden van de marine zorgen voor de veiligheid van het schip. Voor het aanmeren controleren duikers de kades op explosieven. De luchtmacht bemant de locatie waar de helikopters landen en levert een blusvoertuig van de brandweer. Ook levert de luchtmacht 2 EDD-teams (explosion detection dog) voor het controleren op explosieven.

Amerikaanse leger

De brigade die nu weer terug naar Amerika gaat maakte ruim 9 maanden deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Europa. Dit is een reactie op de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. De helikoptereenheid trainde de afgelopen periode met NAVO-partners en wordt nu afgelost. De eenheid bestaat uit helikopters van het type UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook en AH-64 Apache.

Artikelfoto door: Floor Sprangers (links), Kees den Boer (midden)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »