Afvalpassen geven alleen toegang tot dichtstbijzijnde ondergrondse containers

BARENDRECHT – Vorige week zijn de nieuwe afvalpassen bij alle huishoudens in Barendrecht op de deurmat gevallen*. De gemeente vermeldt daarbij dat de afvalpas (alleen) toegang geeft ‘tot de dichtstbijzijnde ondergrondse containers voor restafval en PMD en (eventueel) de papiercontainer.

Details over om hoeveel van deze ‘dichtstbijzijnde containers’ het gaat (één, alle in een straat, omliggende straten of een hele wijk) en hoe je je afval kunt weggooien als “jouw” container vol zit, blijven vooralsnog onbekend. Het is onbekend hoe je er als inwoner achter kan komen welke container(s) precies werken. Desondanks wordt het systeem over 3 dagen geactiveerd (afhankelijk vd wijk tussen 1 januari en 1 april 2020).

Pasjes gekoppeld per wijk

Het pasje geeft toegang tot de ondergrondse containers, maar ook tot het afvalaanbiedstation aan de Londen. Huishoudens van appartementencomplexen, Buitenoord en de zes straten op Gaatkensoog gebruiken de pas ook voor de GFT-cocons in de buurt. Wie het pasje kwijt raakt (of bij diefstal) moet dit melden bij de gemeente, voor €20,- ontvangt u een nieuwe afvalpas. Het is niet mogelijk een tweede afvalpas aan te vragen.

Gemeente Barendrecht: “Na het verzenden van de passen wordt er gestart met het koppelen van de ondergrondse containers aan de afvalpas. Dit gebeurt wijk voor wijk. Wanneer dit gedaan is, kunnen de ondergrondse containers alleen geopend worden met uw pas. Neem deze dus altijd mee als u uw afval wegbrengt.” Hoewel 2020 nog een ‘testjaar’ zal zijn (een teveel aan ‘klepbewegingen’ wordt in 2020 nog niet in rekening gebracht), kun je dus niet meer in heel Barendrecht de ondergrondse afvalcontainers gebruiken.

Databeveiliging

BAR Afvalbeheer kan nog bijzonder weinig melden over welke persoonlijke data waar, wanneer en door wie wordt verwerkt en/of ingezien, omdat deze processen nog worden ingericht, zo valt te lezen op de website van BAR Afvalbeheer (“De koppelingen zijn op dit moment niet gelegd.“). Ze schatten in dat het risico op data diefstal/misbruik niet hoog is, omdat het niet om data gaat die herleidbaar is tot ‘een natuurlijk persoon’. (“geen gegevens die een hoog risico inhouden voor natuurlijke personen“)

Eveneens blijft volledig onduidelijk wie allemaal inzicht hebben in het aantal klepbewegingen dat ieder huishouden maakt. De BAR Afval app/website zou deze functionaliteit krijgen, maar de informatie op de website van BAR Afvalbeheer is tegenstrijdig: “Er worden in de BAR-Afval App geen persoonsgegevens verwerkt. De app heeft een raadpleegfunctie op basis van postcode + huisnummer.” Dit lijkt erop te wijzen dat het aantal klepbewegingen per huishouden online inzichtelijk wordt gemaakt voor iedereen die een postcode en huisnummer kan invullen, openbaar dus. Daarmee lijkt BAR Afvalbeheer een, zeer discutabel, standpunt in te nemen dat dit nummer geen persoonsgegeven betreft. Concrete informatie blijft echter nog schaars.

Beperking toegang GFT-Cocons

BAR Afvalbeheer gaat de toegang tot GFT cocons ook drastisch inperken. Tot deze maand kon iedereen nog gebruik maken van de GFT-cocons, maar deze worden zo geconfigureerd dat alleen bepaalde bewoners er nog maar bij kunnen: “De nieuwe toegangscontrolesystemen worden gekoppeld aan de postcodes en huisnummers van de bewoners die toegang krijgen tot de betreffende cocons. Zodra de postcodes en huisnummers zijn gekoppeld is de GFT-cocon alleen nog te openen met de nieuwe afvalpas“, aldus BAR Afvalbeheer.

Nog geen pasje?

In verband met de feestdagen kan de verzending wat meer tijd in beslag nemen dan normaal gesproken. Is in de eerste week van januari nog geen afvalpas in uw brievenbus gevallen, neem dan contact op met de gemeente Barendrecht via 14 0180.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »