Alle huishoudens in Barendrecht ontvangen deze week een afvalpas voor ondergrondse containers

BARENDRECHT – Eind deze week verstuurt de NV BAR Afvalbeheer de nieuwe afvalpas naar alle huishoudens in Barendrecht. In verband met de feestdagen kan de verzending wat meer tijd in beslag nemen dan normaal gesproken. Is de eerste week van januari 2020 nog geen afvalpas in uw brievenbus gevallen, neem dan contact op met de gemeente Barendrecht.

De afvalpas geeft toegang tot de ondergrondse container voor restafval+PMD en (eventueel) de container voor papier/karton in de buurt van de woning. Huishoudens van appartementen en huishoudens in Buitenoord en de zes straatjes op Gaatkensoog gebruiken de pas ook om de GFT-cocons in de buurt te openen. De nieuwe pas vervangt per 1 januari 2020 tevens de huidige pas om toegang tot het Afval Aanbied Station aan de Londen te krijgen.

Gebruik van de pas

Zodra de passen zijn verstuurd worden de ondergrondse containers wijk voor wijk gekoppeld aan de bijbehorende adressen. De pas is vanaf dan nodig om de ondergrondse container te kunnen openen. Er wordt (op dit moment) nog gewerkt aan het plaatsen van de pasjes scanners op de ondergrondse containers.

De GFT-cocons worden eveneens de komende weken aan de passen gekoppeld. Ook dit gaat wijk voor wijk. Tot die tijd staat de GFT-cocon open. Er dient rekening mee gehouden te worden dat ook deze op enig moment in de komende weken gesloten zijn en dat de pas dan nodig is om de GFT-cocon te openen. De ondergrondse containers voor papier/karton volgen daarna. De verwachting is dat deze begin van het tweede kwartaal 2020 alleen nog met een pas te openen zijn.

Nog niet extra betalen

Ondanks dat de afvalpas vanaf 2020 vereist is om de containers te openen, hoeft er nog niet (extra) te worden betaald als er teveel ‘klepbewegingen’ worden gemaakt in het komende jaar. NV BAR Afvalbeheer heeft eerder aangegeven dat 2020 een ‘testjaar’ zal zijn waarin wel met de pasjes wordt gewerkt en de registratie van aantal klepbewegingen actief is, maar dat huishoudens nog niet hoeven bij te betalen of geld terug krijgen. Via de app is/wordt het mogelijk om te zien hoeveel ‘klepbewegingen’ er per huishouden zijn gebruikt.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »