Resten van hennepkwekerij gedumpt op parkeerplaats langs Zuider Carnisseweg

BARENDRECHT – De gemeente en politie hebben besloten om een Mobiele Camera Unit (MCU) voor ruim een maand langs de Zuider Carnisseweg te plaatsen. Omdat de overlast structureel van aard zijn wordt er momenteel ook gekeken naar de mogelijkheden voor permanent cameratoezicht op de betreffende locatie

Burgemeester van Belzen: “De inzet van de MCU vindt plaats naar aanleiding van het illegaal dumpen van bouwmaterialen, vervuilde grond, afval van wietkwekerijen ed. op deze locatie. Het opruimen van het gedumpte materiaal gaat met hoge kosten gepaard.”

Meer camera’s

De gemeente werkt de laatste tijd (oa samen met het bedrijfsleven) aan de uitrol van veel meer camera’s in Barendrecht. Eerder deze maand werden vergunningen verleend voor het plaatsen van minimaal 15 extra camera’s langs rondwegen en bij bedrijventerreinen in Barendrecht. Deze beelden kunnen echter niet live worden uitgekeken door de politie, maar uitsluitend (live) door medewerkers van de Alarm Service Centrale van Trigion. Dit bedrijf verzorgt de beveiliging van diverse bedrijventerreinen in Barendrecht.

De beelden van deze camera’s worden standaard 7 dagen bewaard, zo heeft de gemeente afgelopen week toegelicht naar aanleiding van vragen van BarendrechtNU: Het bestaande camerasysteem op Barendrecht West en Oost zal rond 1 november volledig vervangen zijn door nieuwe hardware. “Daarnaast zal er een uitbreiding plaatsvinden met extra camera’s, echter de realisatie daarvan is gebonden aan de snelheid waarmee Stedin elektra aan kan leggen. Wij verwachten dit uiterlijk in het laatste kwartaal van dit jaar te kunnen afronden.“, aldus de gemeente.

Het college van B&W onderzoekt vanaf 2021 (ivm capaciteitsproblemen bij de politie) ook de mogelijkheid tot het plaatsen van ANPR camera’s op de toegangswegen van Barendrecht. Deze camera’s kunnen automatisch nummerplaten lezen en bijvoorbeeld direct controleren in een database van de politie.

Incidenten

De camera’s op de bedrijventerreinen kunnen wel worden gebruikt voor het veiligstellen van eventuele beelden van criminaliteit en/of geweldsmisdrijven: “Als er incidenten of strafbare feiten waarneembaar zijn op de camerabeelden, of als er aanwijzingen op de beelden staan die kunnen leiden tot de opsporing van verdachten, getuigen of slachtoffers, dan zullen deze beelden aan de politie en het Openbaar Ministerie worden verstrekt. Hiervoor zal te allen tijde wel een vordering van de OvJ moeten worden overlegd. Het bewaren en verstrekken van dit beeldmateriaal is geregeld in werkprocedures.“, aldus een woordvoerder namens de gemeente Barendrecht.

Artikelfoto: Een dumping van afval van een hennepkwekerij in juli van dit jaar op een parkeerplaats langs de Zuider Carnisseweg.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »