Bord cameratoezicht gemeente Barendrecht en Politie

BARENDRECHT – Eerder dit jaar ging een meerderheid van de gemeenteraad akkoord met de motie ‘Implementatie ANPR-camera’s in Barendrecht’. ANPR staat voor Automatic Numberplate Recognition (meer info), in het Nederlands: Automatische Kentekenplaat Herkenning.

Door middel van camera’s worden de kentekenplaten van voorbijrijdende auto’s volautomatisch gelezen en direct controleert in databases van de politie. Bij een melding (‘een hit’) kan de politie eventueel direct een melding ontvangen, het voertuig in de omgeving opsporen en aan de kant zetten.

Kilweg en Dierensteinweg

In april van 2019 diende Echt voor Barendrecht een motie in (die ook werd aangenomen) om ANPR camera’s in Barendrecht te plaatsen op ‘door de politie geadviseerde, strategische plaatsen in Barendrecht’. Dit komt in de praktijk neer op de Kilweg en Dierensteinweg. Voor de politie is ANPR van toegevoegde waarde voor ‘het voorkomen en oplossen van tal van misdrijven’.

Pas vanaf 2021

Burgemeester van Belzen over de installatie van de camera’s: “In 2019 en 2020 is er geen ICT capaciteit bij de politie beschikbaar voor uitbreiding van ANPR. De verwachting is dat begin 221 er wel ICT capaciteit beschikbaar komt. Dat betekend dat de eventuele aanschaf en installatie van de camera’s ook pas eind 2020/begin 2021 kan plaatsvinden.” Voor de aanschaf van het systeem moet zo’n €200.000 uitgetrokken, het onderhoud zal worden uitgevoerd door de politie. De investering zal worden opgenomen in de gemeentebegroting voor 2021, waar de gemeenteraad dan nog mee moet instemmen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »