Gaatkensoog heeft eigen AED en burgerhulpverlenersnetwerk

BARENDRECHT – In november 2018 heeft de fractie van D66 een motie ingediend voor een sluitend 24/7 AED netwerk in Barendrecht én een goede opvang voor burgerhulpverleners. De motie, mede ondertekent door alle coalitiepartijen werd raadsbreed aangenomen.

Een week later kreeg Marianne Tijssen-Humme (burgerraadslid D66) een e-mail van Piet van Ooijen Knook en Edwin den Hartog. Zij wonen op Gaatkensoog en hebben in december 2018 voor hun wijk een 24/7 AED met buitenkast gerealiseerd. Piet is voormalig brandweerman in Barendrecht en Edwin is brandweerman in Spijkenisse. Beiden zijn ook burgerhulpverlener. Zij hebben vanuit hun professionele achtergrond het belang ingezien van een 24/7 AED en dat is gelukt.

Uitdaging

Het proces om te komen tot een 24/7 AED is een uitdaging. Het is niet ‘een wens’ en morgen (Zaterdag 19 januari 2019) hangt een buitenkast aan de muur met AED en zijn voldoende burgerhulpverleners beschikbaar. Het is ook kostbaar, want aanschaf en onderhoud komen periodiek terug. Maar het begint met enthousiaste inwoners, met hart voor andere inwoners en die weten hoe belangrijk snelle hulpverlening is bij een hartstilstand. Want hoe eerder een reanimatie van een inwoner start, hoe groter de overlevingskans en de kans op een goede kwaliteit van leven nadien.

De beide initiatiefnemers op Gaatkensoog hebben hulp gekregen van een gulle anonieme donateur (buitenkast), maar ook een inwoner die AED en BLS (basic life support) training wil geven aan een groep nieuwe burgerhulpverleners op het ‘eiland’. “Mooi om te zien dat een project zich zo ontwikkelt en slaagt“, aldus Marianne.

Ze vervolgt: “Voor Barendrecht en het project ’24/7 AED netwerk’ is het mooi dat Piet van Ooijen Knook en Edwin de Hartog hun kennis en ervaring willen delen met de gemeente. Alles wat je wél, maar ook wat je níet moet doen. En vooral: het is voor andere wijken in Barendrecht fijn om handvatten te hebben, want het zeker dat daar inwoners ook heel graag een 24/7 AED willen realiseren.

In de Oranjewijk is begin januari ook een 24/7 AED geplaatst door een samenwerking van Harry Spermon van tennisvereniging Barendrecht en Jacqueline Keijser, inwoonster van Oranjewijk.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »