Kunstwerken (Wimpels) op verzoek van Het Kruispunt toch niet bovenaan trap naar Middenbaan

BARENDRECHT – De gemeente was voornemens om de eerder weggehaalde ‘Wimpels’ kunstwerken terug te plaatsen bij de entree van Het Kruispunt/de Middenbaan. De Kunstwacht heeft onderzoek gedaan naar de staat van de kunstwerken, zo laat wethouder De Jonge weten. Zij adviseren om een nieuw kunstwerk te laten maken.

Door weer en wind is het materiaal (kunststof en granito) sinds 1994 erg gesleten. Wanneer alle scheuren en scheurtjes die er nu inzitten gerestaureerd zouden worden, ontstaan er nieuwe scheuren op andere delen. Ook de schildering die is aangebracht tussen de verschillende lagen kan niet hersteld worden. Dat kan niet nagemaakt worden“, aldus de Kunstwacht. Het advies is om een nieuw kunstwerk te plaatsen.

Renovatie

Wethouder de Jonge gaat (nog) niet direct mee in dit advies. De wethouder laat weten een afweging te gaan maken tussen het renoveren van de kunstwerken of volledig nieuwe kunstwerken, “aangezien het de wens is om het kunstwerk terug te plaatsen“. De gemeente is in overleg getreden met de kunstenares om te bekijken of renovatie mogelijk is en wat de kosten hiervan zouden zijn. Op een later moment zal een beslissing worden gemaakt.

Wimpels

De kunstwerken van Marte Röling werden begin 2018 weggehaald voor de realisatie van de nieuwe trap/opgang naar de Middenbaan. De kunstwerken verdwenen in een garagebox in het centrum van Barendrecht. Naar aanleiding van vragen vanuit de politiek en inwoners werd duidelijk dat de gemeente van plan was de kunstwerken terug te plaatsen. Het Kruispunt verzocht de gemeente echter om de kunstwerken niet bovenaan de nieuwe trap terug te plaatsen. Door de nieuwe situatie is nog niet duidelijk of, waar en welke kunstwerken eventueel terugkeren.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »