Natuurvereniging IJsselmonde vreest grootschalige bomenkap langs de Oude Maas

BARENDRECHT – Natuurvereniging IJsselmonde is kritisch over de aanpak van Staatsbosbeheer om Essentaksterfte aan te pakken langs de Oude Maas. De vereniging constateerde dat langs de Oude Maas alle Essenbomen tussen Heerjansdam en de Heinenoordtunnel zijn voorzien van een rode stip. Op het terrein van de Spuipolder en Vredepolder zijn alle essenbomen gestipt.

Natuurvereniging IJsselmonde: “Staatsbosbeheer heeft de essen de oorlog verklaard, zo lijkt het. Slechts een heel klein deel van de essen is ziek. Op basis van een rondgang door de Natuurvereniging Eiland IJsselmonde bij de bomen blijkt dat slechts enkele bomen de verschijnselen van de ziekte te vertonen. De essentaksterfte komt voor in het meest westelijke deel van de Vredepolder.

Terughoudend

De vereniging stelt dat onderzoekers van Wageningen University & Research adviseren om terughoudend te zijn bij het kappen en snoeien van essen die zijn aangetast door essentaksterfte: “Vooral oudere bomen kunnen vaak nog meerdere jaren overleven als ze zijn aangetast, en soms zelfs deels weer herstellen.

Als de zieke es geen direct gevaar oplevert, is het daarom vaak beter om de boom met rust te laten en af te wachten of hij in staat is uitbreiding van de ziekte zelf te stoppen’, aldus Jelle Hiemstra van Wageningen University & research (WUR). Natuurvereniging IJsselmondse: “Blijkbaar is deze boodschap nog niet bij Staatsbosbeheer doorgedrongen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »