Lekstraat, Barendrecht

BARENDRECHT – Wethouder Bults heeft een werkgroep samengesteld om de problemen/overlast in de Lekstraat en omgeving (wijk Noord 1) aan te pakken. Ongeveer 40 bewoners van deze wijk hebben eerder dit jaar bij de gemeente en Patrimonium geklaagd over de overlast door statushouders. Eind juli werd een petitie aangeboden aan wethouder Bults (portefeuille vluchtelingen) om tot een oplossing te komen.

Gemeente, politie en Vluchtelingenwerk en Patrimonium trekken daarom nu samen op om met alle betrokkenen in gesprek te gaan: “Naast het geregeld bijeenkomen van de werkgroep zal er een wijkenquête worden gehouden. Deze enquête wordt door de partners gezamenlijk opgesteld en afgenomen. Het afnemen van de enquête zal gebeuren middels een persoonlijk gesprek met een aantal steekproefsgewijs geselecteerde bewoners.” Op deze manier wil de wethouder de ‘woonbeleving’ van beide kanten aanhoren, zowel van de klagers als beklaagden.

Plan van aanpak

De samenwerkende partners hebben voor de komende maanden een plan van aanpak gemaakt. Zo zullen meldingen van overlast worden bijgehouden door de gemeente en krijgen bewoners hier terugkoppeling over. Voor statushouders zal er (na)zorg worden geregeld. Patrimonium gaat zich bezighouden met de handhaving van overlastgevend gedrag in tuinen en woningen en de gemeente doet dit voor de openbare ruimte. Resultaten uit de enquête die wordt gehouden moeten gaan leiden tot nieuwe structurele acties in de wijk (januari 2019). Komende maand staat er ook nog een wijkschouw met wethouder Luijendijk in de planning.

In de planning is ook een vrolijke noot te vinden: in december/januari staat er een muziekactiviteit voor in de wijk gepland.

Overlast

De eerder aangeboden petitie was een initiatief van Comité Beter Barendrecht. De woordvoerder van Comité Beter Barendrecht lichtte de problemen eerder al toe: “Het gevoel van onvrede en verzet groeit hier bij de mensen die hier al langer wonen, ook omdat veel van de vluchtelingen zich niet willen aanpassen aan de Nederlandse cultuur.” Kinderen zijn tot laat op straat te vinden, tuinen liggen er rommelig bij, woningen zien er verwaarloosd uit (bijv permanent afgedichte ramen met lakens ervoor), geluidsoverlast en gedumpt afval zijn enkele van de problemen.

Zelfs onder vluchtelingen die verteld zijn hoe zich te gedragen, zijn er sommigen die dat gewoon niet willen en doen. Wij willen niet dat dit probleem escaleert”, aldus het comité namens de bewoners.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »