Bouw van 93 appartementen in de Mr. Lohmanstraat start in 2019

BARENDRECHT – Als alles volgens plan verloopt, start Patrimonium in 2019 met de bouw van 93 appartementen in de Mr. Lohmanstraat. “Hiermee voorzien we in de behoefte aan levensloopbestendige woningen in het centrum, onder andere voor senioren”, aldus Raoul Hey, projectleider bij Patrimonium.

Het gaat om 93 duurzame, levensloopbestendige huurappartementen, verdeeld over drie gebouwen met overwegend drie verdiepingen (vier bouwlagen) met schuine kap en lift. Het gebruiksoppervlak van de appartementen variëren van 70 m2 tot 83 m2.

Centrumaanpak

De nieuwbouw staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van de Centrumaanpak. 2019 klinkt nog ver weg, maar de voorbereidingen voor de nieuwbouw zijn al in volle gang. Anja van Mill, projectleider Centrumaanpak bij de gemeente: “met de Centrumaanpak willen we het centrum van Barendrecht levendig, aantrekkelijk en bereikbaar houden. We zien een centrum voor ons waar je kunt wonen dichtbij de voorzieningen. Waar je graag een terrasje pakt, over de markt loopt of een evenement bezoekt. En voorwaarde hiervoor is natuurlijk dat je er goed kunt komen en parkeren.

Slopen om te kunnen bouwen

Om de appartementen te kunnen bouwen, worden woningen aan de Meester Lohmanstraat, Ir. Albardastraat, Mr. Thorbecke straat en twee woningen aan de 2e Barendrechtseweg gesloopt. Hey: “Alle huurders van deze woningen hebben inmiddels een nieuwe woning gevonden. Wij verhuren de woningen totdat ze gesloopt worden tijdelijk via Ad Hoc. Om de omwonenden goed op de hoogte te houden zijn informatiebijeenkomsten gehouden in april en mei. Uiteraard blijven we met de omwonenden in gesprek op momenten dat het nodig is.

Nieuwbouw met jaren ’50 uitstraling

Hey: “Het voorlopig ontwerp is gemaakt door Steenhuis Bukman architecten, die ook de Notenhof hebben ontworpen. In het voorlopig ontwerp bestaat de nieuwbouw uit drie woongebouwen met lift en schuine kap. Het ontwerp is geïnspireerd door de jaren ’50 architectuur, passend bij het beeldkwaliteitsplan van de gemeente. De appartementen zijn geschikt voor senioren en een deel ervan zal ook met voorrang aan deze doelgroep verhuurd worden.

Planning van de nieuwbouw

Van Mill: “De volgende inzage van het ontwerpbestemmingsplan is in het najaar. Wij informeren u hierover in de Blik op Barendrecht. De direct omwonenden sturen wij een brief. Als alles volgens planning verloopt, neemt de raad in mei/juni 2019 een besluit.

Aanleg parkeerplaats met waterberging en groen door gemeente

Van Mill: “Het centrum moet goed bereikbaar zijn, met voldoende parkeergelegenheid. Hiervoor leggen wij in het voorjaar van 2019 aan de Mr. Lohmanstraat een nieuwe parkeerplaats aan met meer groen en een ondergrondse waterberging. Op deze specifieke plek achter de Middenbaan is regelmatig wateroverlast. Met de waterberging verbetert de afwatering in het hele gebied. Ook onderzoeken we of in de toekomst de weekmarkt op deze plek kan komen te staan. Aan de Mr. Lohmanstraat hoopt Patrimonium dit najaar met de sloop te kunnen starten, als de ontheffing van de Natuurwet en de sloopvergunning zijn verleend. In het voorjaar van 2019 leggen wij de parkeerplekken aan.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »