Slootjesdag in de Zuidpolder met een wetenschappelijk tintje

BARENDRECHT – Woensdag 6 juni werd in de Zuidpolder voor de tweede keer door de Natuurvereniging IJsselmonde een IVN slootjesdag geörganiseerd. Tijdens deze editie van de IVN Slootjesdagen werd voor het eerst de waterkwaliteit onderzocht met citizen science. Deelnemers van de slootjesactiviteiten telden waterdiertjes en deden waterproefjes. De waarnemingen zijn doorgegeven aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) om te onderzoeken hoe gezond Nederlandse slootjes zijn.

De ca. 45 deelnemende kinderen met hun ouder(s) of grootouder(s) werden hiermee gepromoveerd tot wetenschappers. Dat brengt een hele verantwoording met zich mee. Er werd ondanks de hitte heel hard gewerkt door de “wetenschappers”. Regelmatig brachten zij hun vondsten naar het centrale punt waar de vrijwilligers van de natuurvereniging hielpen bij het determineren ervan. Ook werden de vondsten geëxposeerd zodat de deelnemers ook nog konden leren van de vondsten van hun “collega’s”.

De vondsten vielen niet tegen. Er werden flink wat libellenlarven, kokerjuffers, schaatsenrijders en een mooie zoetwatermossel geteld. Deze soorten vertellen ons dat het water in de Zuidpolder schoon is. Dat is toch wel goed nieuws. Wat verder opviel is dat er geen enkele kikker werd gebracht naar het centrale punt terwijl zij zich goed lieten horen. Blijkbaar waren ze de jonge wetenschappers te slim af.

Foto’s: John Schepers, tekst: Mirjam de NeefBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »