Politieauto

BARENDRECHT – De rechter heeft een man veroordeeld die op 13 februari 2017 in Barendrecht twee andere mannen ernstig heeft mishandeld. De slachtoffers zijn meermaals tegen de benen en het gezicht geschopt, geslagen en/of gestompt. De verdachte is eerder voor geweldsmisdrijven veroordeeld en zat ten tijde van de mishandeling nog in zijn proeftijd van 2 jaar. Hij was in 2015 veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk.

Toch heeft de rechter besloten deze 6 maanden niet ten uitvoer te brengen. In plaats daarvan werd een pakket aan andere maatregelen opgelegd als straf voor deze mishandeling: 10 maanden gevangenisstraf (3 maanden voorwaardelijk), reclasseringstoezicht (meldplicht zolang reclassering dat wil), behandeling voor agressieproblematiek, een contactverbod met de slachtoffers en ruim €4500 schadevergoeding aan de slachtoffers betalen (materiële en immateriële schade).

Incident met vriendin

Tussen de twee mishandelde mannen en de vriendin van de dader vond op 13 februari 2017 vlak voor de mishandeling nog een incident plaats: “waaraan de vriendin van verdachte enig fysiek letsel heeft overgehouden“, aldus de rechter: “Vast staat ook dat verdachte zich, nadat zijn vriendin hem telefonisch had ingelicht omtrent dit incident, direct heeft begeven naar de plaats van het incident en de confrontatie heeft opgezocht met de aangevers, die zich inmiddels hadden verplaatst, en dat de verdachte daaropvolgend geweldshandelingen heeft gepleegd jegens beide aangevers.

De veroordeelde man deed bij de rechter een beroep op noodweer, maar hier werd niet in meegegaan. De man zocht de confrontatie zelf op toen het gevaar al was geweken, zo stelt de rechter.

Zware mishandeling

Het oordeel van de rechter over de mishandeling: “Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan twee pogingen tot zware mishandeling. Hij heeft fors geweld toegepast tegen twee mannen die kort daarvoor een aanvaring met zijn vriendin hadden gehad. De verdachte is verhaal gaan halen bij de mannen en zij hebben vervolgens vele schoppen tegen hun lichaam en vuistslagen in het gezicht en tegen hun hoofd gekregen. Een van de mannen is daarnaast meermalen met brute kracht tegen het hoofd geschopt, zelfs toen hij al op de grond lag. Er mag van geluk worden gesproken dat de uiteindelijke fysieke gevolgen voor beide mannen niet veel ernstiger zijn geweest.

Niet alleen hebben zij fysiek letsel opgelopen, maar ook ervaren zij nog steeds gevoelens van onbehagen, onrust en depressie. Verdachte heeft bij zijn verhoor bij de politie noch ter terechtzitting blijk heeft gegeven het laakbare van zijn handelen in te zien en heeft telkens de oorzaak van het geweld buiten zichzelf gelegd. De rechtbank neemt dit verdachte kwalijk. Daarnaast versterken dergelijke geweldsfeiten, gepleegd op de openbare weg, gevoelens van onveiligheid in de samenleving.

Recidive

De rechter weegt in haar oordeel zwaar mee dat de verdachte al eerder is veroordeeld voor geweldsmisdrijven. “Deze veroordelingen hebben verdachte er kennelijk niet van kunnen weerhouden te recidiveren. De rechtbank weegt deze omstandigheid ernstig ten nadele van verdachte mee bij de straftoemeting. (…) Gelet op de ernst van de feiten en het gegeven dat de verdachte eerder is veroordeeld voor geweldsmisdrijven, is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf van langere duur dan door de officier van justitie gevorderd passend en geboden is.

De rechter heeft de strafeis al op 31 augustus 2017 uitgesproken, maar de uitspraak werd afgelopen week pas gepubliceerd door de rechtbank.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »