ToBe Cultuurcentrum

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht gaat €52.000 ‘ToBe-geld‘ terugvorderen bij de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Ridderkerk, Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht. Wethouder Vermaat laat vandaag (Woensdag 21 december 2016) weten dat het eerdere vonnis gisteren (Dinsdag 20 december 2016) in hoger beroep is vernietigd. In dit vonnis (kort geding) werd de gemeente verplicht om het geld over te maken naar ToBe.

Volgens de wethouder is de kern van de uitspraakdat andere gemeenten niet kunnen afdwingen dat Barendrecht verplicht wordt subsidie te verstrekken aan een derde partij, in dit geval ToBe” Aangezien de gemeente Barendrecht het bedrag eind 2015 wel heeft betaald zal het bedrag worden teruggevorderd bij de 5 eerder genoemde gemeenten. ToBe zelf ging een maand later alsnog failliet.

Geen onrechtmatig handelen

Wethouder Dirk Vermaat (cultuur) over de uitspraak: “Als er al onenigheid is over de subsidieverstrekking, dan is dat een kwestie tussen ToBe en de gemeente Barendrecht. Opmerkelijk is verder dat het gerechtshof óók op die kwestie alvast een voorschot neemt. Namelijk door Barendrecht vrij te pleiten van onrechtmatig handelen en te stellen dat van contractuele gebondenheid geen enkele sprake is. (..) Een goed gemotiveerd vonnis, uitstekend voor Barendrecht”. De wethouder, zelf ook advocaat van beroep, verwacht niet dat de gemeenten in beroep zullen gaan: “Onwaarschijnlijk. Daarvoor is de uitspraak te duidelijk.”

Gemeente Barendrecht: “Het stoppen met ToBe, blijkt in de praktijk een goede keuze te zijn geweest. Kunst- en muziekonderwijs floreert in Barendrecht als nooit tevoren, mede door de tomeloze inzet van docenten en lokale vrijwilligers.

Kort geding

Barendrecht en de vijf andere gemeenten werden het eind 2015 oneens over een reddingsplan van de noodlijdende muziekschool. De vijf gemeenten kozen voor een miljoeneninjectie, maar Barendrecht had daar geen vertrouwen in. Daarop startten de vijf gemeenten een kort geding tegen Barendrecht. Zij eisten solidariteit en een subsidieverstrekking aan ToBe. Barendrecht werd verzocht € 52.500 over te maken aan ToBe. Die eis werd aanvankelijk toegewezen door de voorzieningenrechter. Ondanks de storting van alle gemeenten, ging ToBe een maand later alsnog failliet.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »