ToBe Barendrecht

BARENDRECHT – De gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht spannen een kort geding aan tegen de gemeente Barendrecht. De vijf gemeenten vorderen dat Barendrecht wordt veroordeeld om een bijdrage in de exploitatiekosten van stichting ToBe te betalen. Het kort geding dient vrijdag 18 december 2015 om 9.00 bij de Rechtbank te Rotterdam.

Stichting ToBe beschikt over onvoldoende financiële middelen om onder meer het salaris over december 2015 aan de 120 werknemers van ToBe te betalen. Als alle gemeenten bijdragen, kan het salaris van de medewerkers van ToBe over december worden uitbetaald.

Exploitatiekosten

De Gemeente Barendrecht heeft gisteravond (Dinsdag 15 december 2015) laten weten ook niet bij te willen dragen in de exploitatiekosten van december. De overige deelnemende gemeenten hebben aangegeven bereid te zijn de door de bewindvoerder gevraagde bijdrage in de exploitatiekosten te verstrekken, indien ook de Gemeente Barendrecht haar aandeel in deze kosten betaalt.

De vijf andere gemeenten accepteren de weigering van Barendrecht niet en hebben besloten om in een kort geding procedure te vorderen dat de Gemeente Barendrecht wordt verplicht om de bijdrage in de exploitatiekosten te betalen.

Onderzoek

In de raadsvergadering van gisteravond (Dinsdag 15 december 2015) is de motie “Publieke Gerechtigdheid” aangenomen. Hierin wordt opgedragen te bezien op welke wijze Barendrecht betrokken kan worden bij het raadsonderzoek dat in Dordrecht zal plaatsvinden naar het functioneren van het Bestuur en de Raad van Toezicht van Stichting ToBe in de periode 2010-2015.

De raad heeft ingestemd met het onderzoeksvoorstel functioneren Bestuur/Raad van Toezicht van de stichting ToBe van de gemeente Dordrecht. Het onderzoek moet er toe bijdragen dat er goed verantwoording kan worden afgelegd over de ontstane situatie bij ToBe, en de gemeente(raad) maximaal kan leren van wat er mis liep binnen deze casus. De heren Jippes (VVD) en Luijendijk (CDA) zullen de raad vertegenwoordigen in de begeleidingscommissie.

Klaas Orsel (EVB) vindt dat de Barendrechtse gemeenteraad zich met het onderzoeksvoorstel voor schut heeft gezet. De fractievoorzitter van EVB noemde het onderzoeksvoorstel eerder al ‘onverstandig en gênant’.

Barendrechts initiatief

De VVD heeft naar eigen zeggen vanaf begin september gesteld dat Barendrecht zonder ToBe beter af zou zijn. Het wordt, volgens de VVD, nu hoog tijd dat we in Barendrecht de cultuureducatie zelf daadwerkelijk oppakken. De CDA fractie laat weten het absoluut niet eens te zijn met het raadsbesluit niet bij te dragen aan het herstelplan voor ToBe. “Wij zullen ons als CDA fractie blijven inzetten voor behoud van cultuuronderwijs in Barendrecht. Wij gaan in de week van 14 december al in overleg over de haalbaarheid van een Barendrechts initiatief wat op onze steun kan rekenen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »