De onvermijdelijke reis: Hospice de Reiziger officieel geopend

BARENDRECHT – [Foto’s + Video’s] Hospice De Reiziger aan de Voordijk is vanmiddag (Vrijdag 8 juli 2016) officieel geopend door burgemeester van Belzen en voorzitter Johan Warnar. Samen lieten ze symbolisch 6 witte duiven los die ook ‘op reis’ gingen.

De afgelopen maanden is er heel hard gewerkt om een ‘thuis’ te creëren voor mensen in de laatste fase van hun leven. Hospice de Reiziger ontving hiervoor de afgelopen tijd vele donaties en wordt geholpen door een groot aantal vrijwilligers om de zorg in het Hospice mogelijk te maken. De eerste gasten zullen aanstaande maandag het Hospice gaan bewonen.

Vrijwilligers

Voorzitter Johan Warnar ontving van de burgemeester een gemeentelijke pluim voor zijn inzet voor het Hospice, burgemeester van Belzen: “Een blijk van waardering voor de langdurige en intensieve inzet die je hebt geleverd“. Zelf sprak Johan zijn waardering uit naar alle bedrijven en mensen die de afgelopen tijd hebben geholpen om het Hospice te realiseren: “Ik wil u allen heel hartelijk danken voor uw steun in de afgelopen periode en de hoop uit te spreken dat we ook in de komende jaren op uw steun en support mogen rekenen. Dat hebben we, als 100% vrijwilligersorganisatie, ook in het volgende traject heel hard nodig.

“Een huis waarin wordt geleefd”

Johan over het Hospice: “Een huis waarin zal worden geleden, gestreden, gebeden, gevlucht, berust, een huis waarin zal worden gehuild om het afscheid dat voor ons ligt, gelachen over de dingen die voorbij gingen. Een huis waarin de vraag ‘waarom?’ vaak zal worden gesteld. Maar vooral een huis dus vol heftige emoties. Maar vooral een huis waarin wordt geleefd.

Hij hoopt met dit Hospice in Barendrecht een toonaangevend voorbeeld voor hospices neer te hebben gezet, samen met iedereen die daarbij heeft geholpen: “Het is fijn om samen met u allen als betrokkenen Hospice de Reiziger de ruimte te geven, de ruimte om zich te ontwikkelen tot een toonaangevend bijna-thuis-huis. Die ambitie willen we graag hebben, we moeten streven naar het onmogelijke, om het mogelijke te bereiken (…) Het faciliteren en organiseren van hulp aan mensen in de laatste levensfase, dat is wat we willen doen.

Burgemeester van Belzen: “Ik voel me hier vereerd dat ik hier vandaag (Vrijdag 8 juli 2016) mag staan om samen met Johan het Hospice De Reiziger officieel te openen. En ik moet u zeggen dat ik zeer veel respect heb voor de vele vrijwilligers die zorgvuldig hebben gewerkt aan de opbouw van dit mooie huis, dit bijna-thuis-huis.

Hospice De Reiziger

Het Hospice is ruim opgezet, heeft 6 gastenkamers en een extra 7e ruime voor gasten die overnachten. In het gebouw hangen veel kunstwerken waardoor het gebouw een kleurrijke uitstraling krijgt en een verhaal heeft. De kunstwerken zijn de identiteit voor alle gastenkamers, gastenkamers hebben geen nummer.

Het hospice is bedoeld voor gasten uit de regio Midden-IJsselmonde met een levensverwachting van maximaal 3 maanden. De opgeknapte monumentale boerderij aan de Voordijk moet voor deze mensen een zogenaamd ‘bijna thuis huis’ zijn: een plek waar ze samen met familie de laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen.

Video’s

Rondleiding (binnenkant) Hospice De Reiziger

Opening speeches Hospice De ReizigerBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »